Blindheid en slechtziendheid in Suriname vermijdbaar en behandelbaar
In Suriname is 87.3% van de oorzaken van blindheid en slechtziendheid in mensen ouder dan 50 jaar te voorkomen of te behandelen. De meest voorkomende oorzaken zijn onbehandelde staar (vertroebeling van de ooglens), glaucoom (verdunning van de oogzenuw als gevolg van een te hoge oogdruk) en ongecorrigeerde brilafwijkingen. Dit concludeert oogarts Janna Minderhoud in haar onderzoek naar de oogheelkundige situatie in Suriname. Zij zocht vooral naar vermijdbare en behandelbare oorzaken van blindheid en slechtziendheid bij mensen met een verhoogd risico, zoals personen ouder dan 50 jaar, de binnenlandse bevolking en mensen met diabetes. Daarnaast onderzocht zij de oorzaken en behandeling van oogtrauma's bij kinderen onder de 16 jaar, een veelvoorkomende oorzaak van blindheid bij kinderen in Suriname. "De bewustwording van de noodzaak en mogelijkheid van oogheelkundige zorg moet verbeterd worden, met name voor de binnenlandse bevolking, mensen met suikerziekte en mensen met oogklachten of familiaire oogziektes. Ook kan er winst behaald worden door de oogzorg toegankelijker te maken en door intensievere opsporing van mensen met behandelbare oogaandoeningen zoals staar, glaucoom, brilafwijkingen en afwijkingen als gevolg van diabetes", aldus Minderhoud. Deze resultaten kunnen gebruikt worden voor de ontwikkeling van preventieve en chirurgische oogheelkundige zorgprogramma's in Suriname. Janna Minderhoud promoveert 9 juni aan VUmc.
Staar is niet alleen in Suriname maar ook wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van blindheid. Uit het onderzoek blijkt dat momenteel 0.8% van de inwoners ouder dan 50 jaar in Suriname nog blind is door staar. In 2006 is in Suriname een nieuw interventieprogramma voor staaroperaties ingevoerd. Sinds de invoer van het nieuwe interventieprogramma is het aantal staaroperaties in het Suriname Eye Centre (SEC) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (het enige oogziekenhuis in Suriname) gestegen, van 1.150 in 2006 naar 4.538 in 2014. Als gevolg hiervan is 94.3% van het aantal blinde mensen als gevolg van staar in de Surinaamse populatie ouder dan 50 jaar al geopereerd. Dit percentage is vergelijkbaar met de meer ontwikkelde landen en hoger dan andere landen in de regio. De uitkomsten van de operaties grenzen aan de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze resultaten geven aan dat de situatie voor de behandeling van staar in Suriname goed onder controle is en dat het interventieprogramma als voorbeeld kan dienen voor andere landen.
'VISION 2020'-actieplan
Minderhoud beschrijft in haar proefschrift voor het eerst studies naar de prevalentie en oorzaken van blindheid en slechtziendheid in Suriname en stelt dat de prevalentie van blindheid in Suriname vergelijkbaar is met die in andere Zuid-Amerikaanse en Caraïbische landen. Met als doel het aantal gevallen van vermijdbare blindheid wereldwijd terug te brengen, formuleerde de WHO op 18 februari 1999 het 'VISION 2020'-actieplan dat beoogt in het jaar 2020 vermijdbare blindheid te hebben uitgebannen. Essentieel hierbij is de beschikbaarheid van betrouwbare gegevens over de oogheelkundige situatie in verschillende landen zodat gerichte preventieve en behandelingsprogramma's ingevoerd kunnen worden. Met haar onderzoek draagt Minderhoud hieraan bij.
Promovendus: J. Minderhoud
Titel proefschrift: Epidemiology, Aetiology and Care of Eye Disease in Suriname
Promotoren: prof.dr. A.C. Moll, prof.dr. D.R.A. Mans
Copromotoren: dr. R.M.A. van Nispen, dr. P. Saeed
bron: Promotie