Botinfecties bij diabetespatiënten beter diagnosticeren

Gepubliceerd op: Fri Mar 09 14:26:00 CET 2018

Promovenda Suzanne van Asten deed onderzoek naar nieuwe methoden om botinfecties in de voet van diabetespatiënten sneller vast te stellen en te controleren. Haar onderzoek draagt bij aan het voorkomen van onnodige amputaties en langdurige antibioticabehandelingen. Van Asten promoveert 9 maart bij VUmc.

Diabetische voetinfectie is een veelvoorkomende complicatie bij diabetespatiënten. Als de infectie doordringt tot het bot in de voet hebben patiënten een complexe behandeling nodig met antibiotica. Vaak leidt de infectie tot amputatie van de tenen of de voet.

Van Asten onderzocht nieuwe methoden om botinfecties vast te stellen en te controleren in de diabetische voet. De huidige diagnostische testen hebben namelijk veel beperkingen. Van Asten: "Met deze nieuwe methoden kunnen we patiënten met botinfecties eerder opsporen en een betere behandeling bieden. Dit zal uiteindelijk leiden tot het verminderen van onnodige amputaties en langdurige antibioticabehandelingen. In deze nieuwe methoden maken we gebruik van een combinatie van technieken. Zo meten we ontstekingsstoffen in het bloed en gebruiken we nieuwe SPECT/CT-technieken en klinische testen."

In haar onderzoek heeft de promovenda de huidige diagnostische testen kritisch bekeken. Van Asten vertelt: "Gedurende 2.5 jaar heb ik botbiopten verzameld van patiënten met botinfecties in de diabetische voet in Dallas, Texas, Amerika. Deze botbiopten heb ik onderzocht en vergeleken met alle beschikbare testen die artsen gebruiken om een botinfectie in de voet vast te stellen. Op deze manier heb ik de voor- en nadelen van elke test beschreven. Vervolgens heb ik bepaald welke combinatie van testen gebruikt kan worden om te bewijzen dat de botinfectie aanwezig is."

Diabetische voet
Veel diabetespatiënten krijgen last van wondjes en ontstekingen aan hun voet die lastig genezen. Dit wordt de diabetische voet genoemd. Deze klachten worden met name veroorzaakt door een slechte doorbloeding als gevolg van diabetes. Diabetes kan namelijk leiden tot vaatvernauwing. Daarnaast hebben de diabetespatiënten vaak minder gevoel in hun voeten doordat diabetes de zenuwen naar de voeten aantast. Als gevolg van dit verminderde gevoel wordt de infectie pas laat opgemerkt. Botinfectie in de diabetische voet komt veel voor. Het wordt gevonden bij meer dan de helft van de diabetespatiënten die opgenomen worden in het ziekenhuis met een geïnfecteerde wond.

Promovendus: S.A.V. van Asten
Titel proefschrift: Diagnosing and monitoring diabetic foot osteomyelitis
Promotoren: prof.dr. Y.M. Smulders, prof.dr. L.A. Lavery
Copromotor: dr. E.J.G. Peters
Proefschrift:VU-DARE

bron: Promotie

Gepubliceerd op: Fri Mar 09 14:26:00 CET 2018