Coassistenten aan de slag

Gepubliceerd op: Fri Jun 12 09:42:00 CEST 2020

Coassistenten aan de slag

Coassistenten van de geneeskundefaculteiten van Amsterdam UMC gaan eind juni weer aan de slag. Studenten van de UvA starten op 22 juni en studenten van de VU starten op 29 juni. Omdat de afspraken per afdeling kunnen variëren, worden zij apart geïnformeerd. Coassistenten met vragen over de opstart konden deze stellen tijdens een online vraag-maar-raak-sessie op donderdag 11 juni. Studenten ontvingen hiervoor een persoonlijke uitnodiging.

Vooraf en tijdens deze sessies werden veel vragen gesteld. De meeste vragen gingen over de herstart, studievertraging, of er al een plan is bij een 2e golf, toetsing en de risico’s die zij en familieleden of huisgenoten lopen door Covid-19. Ook maken studenten zich zorgen over hoe zij op hun stagelocatie moeten komen. Studenten mogen alleen tussen 11 uur en 15 uur met het openbaar vervoer reizen. Gelukkig is er een uitzondering gemaakt voor coassistenten. Opleidingsdirecteur geneeskunde VU Christa Boer: “coassistenten worden gezien als zorgmedewerkers en kunnen dus gewoon met het OV.”

Er zijn ook veel zorgen, blijkt tijdens de sessie. Hester Daelmans is hoofd van de masteropleiding geneeskunde VU: “Het wordt voor iedereen spannend. Jullie worden opgeleid tot arts en komen dichter bij mensen. Dat moet ook, maar wees je ervan bewust dat je echt in een aparte situatie zit met een witte jas aan. Vergeet niet dat je áltijd kan praten met collega’s, met onze studieadviseurs. Als je ergens mee zit, blijf er dan niet mee worstelen.”

Decanen Chris Polman en Hans Romeijn, die aanwezig waren bij de vraag-maar-raak sessies, snappen dat het spannend is. Polman: “Ik wens jullie heel veel succes. Ik ben blij dat jullie weer aan de slag kunnen. Hopelijk heeft deze sessie ertoe bijgedragen dat jullie vol goede moed en gesteund door de faculteiten verder kunnen. En denk vooral: het is niet stoer om geen hulp te vragen.”

Voor de studenten zal een draaiboek gemaakt worden over  de herstart.

Veel gestelde vragen van masterstudenten van de Faculteit der Geneeskunde VU vind je op de facultaire website

Veel gestelde vragen van masterstudenten van de Faculteit der Geneeskunde UvA vind je op Canvas.

Gepubliceerd op: Fri Jun 12 09:42:00 CEST 2020