Cognitief beter leren met kennisclips

Gepubliceerd op: Wed Dec 14 14:58:00 CET 2022

Met korte animatievideo’s wordt ingewikkelde theorie afgebeeld én uitgelegd. Het doel van deze onderwijsvorm is om het leerproces van studenten te bevorderen. De studenten die de verpleegkundige vervolgopleiding volgen, kunnen de kennisclips bekijken op een moment dat ze zelf uitkiezen. “Zo leggen ze een basis, waardoor ze de les makkelijker kunnen volgen en de docent de les op een hoger niveau kan starten,” vertelt Carina Backer, opleider acute zorg bij de Amstel Academie. De eerste reacties zijn in iedergeval veelbelovend. “Studenten vinden de clips makkelijk te volgen, maken de leerstof inzichtelijk en zijn ook leuk om naar te kijken.”

Online onderwijs is niet nieuw voor de opleidingen binnen de Amstel Academie. Eerder werkten de studenten al met e-learnings. “De e-learnings hadden we niet in eigen beheer,” legt Carina uit. “Omdat we de kennisclips zelf hebben gemaakt, hebben we meer controle over de inhoud en kunnen we informatie ook eenvoudiger aanpassen als er iets aan de richtlijnen verandert.”  Doordat de clips opgedeeld zijn in korte video’s kunnen studenten kiezen welk onderwerp ze willen bekijken. “Dit maakt de lesstof heel behapbaar.” 

afbeelding: videostill Kennsiclip

“Zo leggen ze een basis, waardoor ze de les makkelijker kunnen volgen en de docent de les op een hoger niveau kan starten,”

“Een bruikbaar resultaat”

Ook Vincent de Rover, voormalig opleider bij Amstel Academie, was betrokken bij de inhoud van de kennisclips. Hij vertaalde delen van de lesinhoud en verschillende literatuurbronnen naar scripts voor de kennisclips. “De inhoud heb ik helemaal uitgeschreven,” vertelt hij. “Vervolgens hebben we samengewerkt met iemand die de scripts insprak en een bedrijf dat de animatievideo’s heeft ontworpen. Met het projectteam hebben we keer op keer gekeken of de animaties op de juiste plek in de video stonden. Er is ontzettend veel werk in gestoken en dat heeft geleid tot een heel bruikbaar resultaat.”

Aanvulling op fysiek onderwijs

Digitaal onderwijs past bij de huidige tijd en de kennisclips zijn zo ontworpen dat studenten de informatie stap voor stap tot zich kunnen nemen. De clips zijn ook geen vervanging van fysiek onderwijs: er zal altijd fysiek onderwijs nodig zijn om praktijkvoorbeelden te bespreken. En dat is ook meegenomen in de ontwikkeling van de kennisclips. Ze bevatten voorbeelden die in de les uitgebreider worden toegelicht.

Deze ontwikkeling sluit aan op de visie van leren van de Amstel Academie. Door gebruik te maken van verschillende onderwijsvormen, bieden we een goede balans tussen online en fysiek onderwijs. We investeren in vaardigheidslessen en scenariotrainingen in de skills-en simulatielabs en bieden nu ook kwalitatief goed online onderwijs.

Samen met Erasmus MC Academie

De kennisclips zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Erasmus MC Academie. Beide organisaties waren al in bezit van eigen videomateriaal en hebben dat onderling uitgewisseld. Diana Storm is opleider bij Erasmus MC Academie en vertelt: “We hebben het nieuwe materiaal iets aangepast aan onze eigen wensen. Dat is het waardevolle van deze samenwerking: ondanks de verschillen in de opbouw van het lesprogramma kunnen we toch elkaars materiaal gebruiken.” Ook Carina is positief over de samenwerking. “We blijven ook in de toekomst kijken wat we kunnen delen met elkaar,” besluit ze.

Meer informatie over de onderwijsprogramma’s van de Amstel Academie

Gepubliceerd op: Wed Dec 14 14:58:00 CET 2022