Connect-MS: MS ziekteactiviteit en progressie meten met smartphone

Gepubliceerd op: Thu Oct 26 09:00:00 CEST 2023

Prof. dr. Joep Killestein en dr. Eva Strijbis van het MS Centrum Amsterdam, dr. Oliver Gerlach van het Zuyderland Medisch Centrum en dr. Jop Mostert van het Rijnstate ziekenhuis hebben van Stichting MS Research een subsidie ontvangen voor een onderzoek naar het gebruik van smartphones om ziekteactiviteit en progressie te meten. Deels is dit een vervolg van het ‘APPS MS onderzoek’ waarin twee smartphone apps werden onderzocht als meetinstrument voor ziekteactiviteit en progressie. MS is een heterogene ziekte waarbij de symptomen van dag tot dag variëren. Het is daardoor lastig om een goed beeld te krijgen van het verloop van de ziekte bij slechts eenmaal per jaar een bezoek aan de behandelend arts. In Connect-MS wordt onderzocht of het gebruik van de smartphone apps een toegevoegde waarde heeft in de dagelijkse praktijk voor de beoordeling van ziekteactiviteit en progressie.

Connect-MS

Er is steeds meer aandacht voor het nut van smartphone apps bij het meten van ziekteactiviteit en progressie van MS. Het is belangrijk om de toegevoegde waarde van apps goed te onderzoeken, daarom wordt de Connect-MS studie gestart. In deze studie worden 100 deelnemers die aan een eerder onderzoek met smartphone apps hebben meegedaan (APPS MS) verder onderzocht. De meerwaarde hiervan is dat er van deze groep smartphone data is over een lange tijd. Daarnaast wordt een nieuwe groep van 600 mensen met MS gevraagd twee apps te gebruiken.

APPS MS

In het eerdere onderzoek van promovendus Ka-Hoo Lam en Joep Killestein onderzochten ze apps om te meten hoe het met mensen met MS gaat. De deelnemers hebben een jaar lang twee apps gebruikt. Met de MS sherpa app van Sherpa BV werd een looptest en een cognitieve test gedaan. Met de Neurokeys app van Neurocast werd de manier hoe iemand typt bij dagelijks gebruik van zijn of haar smartphone gemeten. De resultaten uit dit eerdere project laten onder andere zien dat veranderingen in typsnelheid met de Neurokeys app (het aantal aanslagen per minuut dat iemand typt) overeenkomt met een slechtere armfunctie, cognitie én ernst van ziekte. De digitale testen in de MS sherpa app komen overeen met de klinische testen voor het meten van cognitie en loopvermogen. Verder toonde het onderzoek aan dat het mogelijk is om constant gegevens te verzamelen en met geavanceerde analyses veranderingen in de tijd waar te nemen. Uiteindelijk moeten de metingen met de apps gerelateerd kunnen worden aan ziekteactiviteit en progressie per individu.

Hulpmiddel in de dagelijkse praktijk

In Connect-MS studie wordt gekeken of het gebruik van de smartphone apps een toegevoegde waarde heeft in de dagelijkse praktijk voor de beoordeling van ziekteactiviteit en progressie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met dr. Oliver Gerlach van het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen en dr. Jop Mostert van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. De twee smartphone apps (MS Sherpa en Neurokeys) worden getest door een groot aantal mensen met MS, die voor een aantal jaar gevolgd worden. Het vaker en op afstand monitoren van ziekteactiviteit en progressie kan bijdragen aan het op tijd waarnemen van veranderingen én het zo nodig aanpassen van de behandeling.

Gepubliceerd op: Thu Oct 26 09:00:00 CEST 2023