Coronavirus en MS

Gepubliceerd op: Fri Feb 28 14:42:00 CET 2020

De media staan bomvol over het 'nieuwe coronavirus' (COVID-19). Dit is een ziekte van de luchtwegen die niet eerder is gezien bij mensen. COVID-19 is voor het eerst ontdekt in China in december 2019 en heeft zich sindsdien verspreid naar andere delen van de wereld, waaronder Europa. De verwachting is dat mensen met MS niet meer kans hebben om besmet te raken met coronavirus, dan mensen zonder MS. Ook als u ziektemodulerende therapieën voor uw MS gebruikt.

Symptomen van COVID-19 zijn onder andere ademhalingsproblemen, hoesten en een hoge temperatuur, die kan ontwikkelen tot longontsteking. Op dit moment hebben zieke Nederlanders een grotere kans om gewoon griep of een ander verkoudheidsvirus te hebben, dan dat ze besmet zijn met coronavirus.

MS-medicatie

Veel geneesmiddelen die gebruikt worden bij MS onderdrukken het immuunsysteem. Mensen met MS die behandeld worden met deze therapieën hebben een verhoogd risico op complicaties in verband met virale infecties. Dit is echter geen reden om te stoppen met het gebruiken van uw MS-medicatie. U kunt dezelfde richtlijnen en regels hanteren als voor andere Nederlanders en die te lezen zijn op de website van het RIVM.

Informatie van RIVM website

Wanneer moet u contact opnemen met uw huisarts?
Neem telefonisch contact op met uw huisarts of de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst als u:
- Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)

EN
- de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:

  • China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • Italië: de gemeenten Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorana (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto)

OF
-
de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Voor actuele informatie kunt u kijken op: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

Gepubliceerd op: Fri Feb 28 14:42:00 CET 2020