COVID-19 vaccinatiecampagne: Heb je MS, laat je vaccineren

Gepubliceerd op: Wed Oct 11 14:00:00 CEST 2023

De coronavaccinatiecampagne 2023 is gestart. Het advies aan alle mensen met MS is om zich te laten vaccineren. Dit geldt ook voor mensen die een ziekte modulerende therapie gebruiken. Let op: Mensen met MS jonger dan 60 jaar krijgen geen uitnodiging, maar kunnen zichzelf aanmelden voor een coronavaccin.

Wanneer en welk vaccin?

De vaccinatiecampagne loopt van de eerste week van oktober tot eind december 2023. Er is geen keuze wat betreft vaccin. Iedereen krijgt een monovalent mRNA-vaccin gericht tegen de XBB.1.5 virusvariant, die de nu circulerende virusvarianten beter neutraliseert dan de eerder gebruikte vaccins.

Wie krijgt uitnodiging?

Personen van 60 jaar en ouder krijgen een persoonlijke uitnodiging van het RIVM voor de coronaprik. Mensen van 18-59 jaar met een indicatie voor de griepprik kunnen zelf een afspraak inplannen bij de GGD voor een coronaprik. Hiervoor hebben ze geen uitnodigingsbrief of verwijsbrief nodig. Er is nu nog geen ruimte voor vrije inloop zonder afspraak.

Timing ten op zicht van MS-medicatie

De landelijke MS werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie heeft een duidelijk overzicht op hun website staan over de timing van COVID-19 vaccinatie en de behandeling bij MS:

Update advies COVID-19 vaccinaties bij mensen met MS (website NVN)

Overzicht COVID-19 vaccinaties bij mensen met MS als pdf downloaden

Gepubliceerd op: Wed Oct 11 14:00:00 CEST 2023