COVID-19 verloopt bij MS niet anders

Gepubliceerd op: 14-07-2020

Verslag van 86 mensen met MS met COVID-19 in Nederland

Van 27 februari tot 9 juni zijn er in Nederland 86 mensen gemeld met MS en een verdenking COVID-19, 43 van hen zijn positief getest. In deze groep, lijkt er geen verschil te zijn in het ziekteverloop van COVID-19 bij mensen die wel of geen ziektemodulerende medicatie gebruiken. Ook lijkt er geen duidelijk effect van lage lymfocyten aantallen op het verloop van COVID-19. Deze resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het blad Multiple Sclerosis Journal en is geschreven namens de MS Werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie.

Van de 43 mensen die positief getest zijn, zijn er 22 in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 3 op de IC. De overige 21 mensen hadden een milde vorm van COVID-19. De 22 mensen die opgenomen waren in het ziekenhuis waren over het algemeen ouder, vaker mannen, vaker mensen met de secundair progressieve vorm van MS, hadden vaak een ver gevorderde MS (hoge EDSS score) en hadden vaker andere aandoeningen naast MS.

Van de drie mensen die op de IC zijn beland gebruikten twee het middel ocrelizumab en één dimethylfumaraat. Alle drie zijn hersteld van de COVID-19. Vier mensen met MS zijn overleden door COVID-19. Twee van hen gebruikten geen ziektemodulerende therapie, één gebruikte ocrelizumab en één gebruikte fingolimod. De overleden patiënten hadden allen ook andere aandoeningen, zoals COPD, obesitas of ernstige cognitieve problemen.

De gegevens uit Nederland sluiten aan bij recent gepubliceerde gegevens uit andere landen. Lange termijn data en uitgebreid onderzoek naar antistoffen tegen SARS-CoV-2 bij mensen met MS is nodig om te weten wie met zekerheid COVID-19 heeft doorgemaakt en wie beschermd blijft na een doorgemaakte infectie.

Origineel artikel
COVID-19 infection in multiple sclerosis: The Dutch experience Floor Loonstra , Elske Hoitsma, Zoé van Kempen, Joep Killestein and Jop Mostert; on behalf of the Netherlands Society of Neurology Multiple Sclerosis Journal https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1352458520942198

Steun onderzoek naar een wereld zonder MS via: www.zonderms.nl

Gepubliceerd op: 14-07-2020