Cursus oogheelkundig medewerker voor extra uitdaging

Gepubliceerd op: Mon Feb 06 09:00:00 CET 2023

Sharitsa van der Roest, oogheelkundig medewerker bij Bergman Clinics, volgde de cursus Oogheelkundig medewerker bij Amsterdam UMC omdat ze net wat meer wilde in haar vakgebied. Dat heeft ze gekregen. De cursus Oogheelkundig medewerker gaf haar precies die extra kennis en vertouwen. In (ongeveer) vier vragen vertelt Sharitsa wat de cursus haar gebracht heeft.

Waarom deze cursus? En wat vond je ervan?
“In de Bergman Clinics zijn ze wegens een tekort aan oogheelkundig medewerkers veel mensen aan het omscholen. Ik was al werkzaam als omloop, maar zocht ook wel wat meer uitdaging. Zodoende kwam ik via mijn leidinggevende bij deze cursus terecht. Nu waren door corona bijna alle lessen online. Ik denk dat je door fysiek bij elkaar te komen meer problemen kunt tackelen. Dat je gemakkelijker dingen met elkaar kunt bespreken die je op de werkvloer meemaakt. Ik had ook liever iets meer praktijklessen gekregen. Verder denk ik dat je deze cursus alleen moet volgen als je al wat medische kennis en ervaring hebt.”

Hoe nuttig was deze cursus voor jou? Wat is het belangrijkste dat je is bijgebleven?

Sharitsa van der Roest, oogheelkundig medewerker bij Bergman Clinics Sharitsa van der Roest, oogheelkundig medewerker bij Bergman Clinics

“Ik wist door mijn werk als omloop natuurlijk al veel. Maar in deze cursus gingen ze net even wat dieper op bepaalde zaken in, waar in de praktijk geen tijd voor is. Nu kan ik het hele operatieproces volgen en ken ik wat betreft instrumenteren echt alle ins en outs. Het belangrijkste dat ik heb geleerd? Goed opletten en communiceren. En dat je echt als team werkt op de OK.”

Wat wil of doe je nog meer als het gaat om vakinhoudelijke professionalisering? “Voor nog meer variatie in mijn werk zou ik wel meer willen leren over complexere operaties. Maar op dit moment ben ik blij dat ik dit gehaald heb. Ik heb een heel druk leven, dus zo is het even goed.”

En hoe is het nu in de praktijk?
“Zodra ik klaar was met de cursus werd ik aan tafel gezet. Ik dacht: ‘Oh nee, dat kan ik helemaal niet. Wat nou als ik het verkeerde aangeef?’ Maar iedereen was superrelaxed. En na zeven operaties zeiden ze: ‘Sharitsa, jij bent hier voor gemaakt!’ Heel leuk.”

Cursus Oogheelkundig Medewerker

De cursus Oogheelkundig Medewerker is bedoeld voor gediplomeerde zorgprofessionals (niveau 3 of 4) die werkzaam zijn of gaan werken bij oogheelkundige operatieve ingrepen.
De cursus gaat in op de basis- en specifieke kennis binnen de oogheelkunde met de focus op pre-, per en postoperatieve zorg. Aan bod komen onder meer: rollen en taken, materialen, apparatuur en medicatie, communicatie en samenwerken, anatomie, fysiologie en pathologie van het oog en verschillende oogheelkundige ingrepen, zoals cataract en sondage traanwegen.

Lees het artikel en meer ervaringen van cursisten en docenten van Amsterdam UMC in het magazine “10 met een griffel - Cursisten aan het woord”

Gepubliceerd op: Mon Feb 06 09:00:00 CET 2023