De analyses van Lekker Gezond zijn van start
In Lekker gezond evalueren onderzoekers het voedingsbeleid van het preventieprogramma Jump-in. Na een drukke periode van dataverzameling kijkt Froukje Takens, onderzoeker op het project, uit naar het analyseren van de gegevens. In een interview vertelt ze ons over het verloop van het onderzoek.

Gezonde voeding, water en gezonde traktaties
Het Jump-in programma helpt basisscholen in Amsterdam om een gezonde leefstijl op school vorm te geven. Naast een beweegbeleid voeren deelnemende scholen ook een gezond voedingsbeleid door. Het beleid richt zich op de leerlingen, ouders en docenten en wordt ondersteund door Jump-in adviseurs.
Het programma-onderdeel gericht op beweging is bewezen effectief. Het project 'Lekker Gezond' evalueert het gezonde voedingsbeleid van Jump-in. De onderzoekers kijken hierbij naar het effect van Jump-in op de consumptie van water/thee zonder suiker, suikerhoudende dranken, melk, fruit, groenten, snacks en bruin/volkoren brood. Ook evalueren zij het implementatieproces van het project.
Wat zit er in de broodtrommels?
Samen met een onderzoeksassistent ging Froukje op de scholen langs om vragenlijsten af te nemen en foto’s te maken van het eten en drinken van de leerlingen. ‘Het contact met kinderen geeft mij zoveel positieve energie. Soms krijg je zelfs een knuffel van ze’, vertelt Froukje. Op drie verschillende momenten kwam Froukje op de scholen langs; bij de start van het programma, na één en na twee jaar. Door op deze drie momenten te meten, kan ze onderzoeken of kinderen na één en twee jaar meer of minder van producten eten of drinken waar Jump-in zich op richt.
Ook zijn er vragenlijsten afgenomen bij docenten en ouders, om te meten of de kinderen op school en thuis gezond eten en drinken. Daarnaast zijn er interviews en focusgroepen afgenomen met de schooldirecteur, Jump-in coördinator, ouders en kinderen. ‘De ondersteuning van de onderzoeksassistent en de stagiaires was hierbij onmisbaar. Samen hebben we onwijs veel data verzameld’, licht Froukje toe.
In de zomer is Froukje aan de slag gegaan met het analyseren van de gegevens. In de laatste fase van het onderzoek is er tijd om de resultaten vast te leggen. Eind 2020 zal het onderzoek afgerond worden.