De reis van een druppel bloed

Gepubliceerd op: Wed Nov 28 13:04:00 CET 2018

Instagram Takeover Liquid Biopsy Center

Iedere maand kun je via Instagram één dag lang virtueel meelopen met onze zorgverleners. Via onze stories geven wij jou een uniek kijkje achter de schermen bij onze afdelingen. Loop vandaag mee met Mai Tran van het Liquid Biosy Center, en volg de reis van een druppel bloed!

In het Liquid Biopsy Center van Amsterdam UMC liggen lichaamsvloeistoffen, zoals bloed en urine, van ruim 300 patiënten opgeslagen. Deze zogenaamde 'liquid biopsies' worden gebruikt voor onderzoek naar kanker. Vandaag kun je via onze Instagram stories volgen hoe de lichaamsvloeistoffen worden afgenomen en waar deze worden opgeslagen in ons Liquid Biopsy Center.

Even voorstellen

Mijn naam is Mai Tran, ik ben 28 jaar en werk al bijna een jaar als projectcoördinator voor het Liquid Biopsy Center (LBC). Mijn voornaamste taak is om onderzoekers en clinici te helpen met het aanleggen van biobankcollecties. Daarbij bepaal ik samen met het LBC-team en de onderzoekers welk soort en de hoeveelheid materiaal belangrijk én interessant is om te verzamelen. Als coördinator zorg ik er ook voor dat het lichaamsmateriaal van de patiënt veilig en volgens protocol bij de biobank terecht komt. Hiervoor is een nauwe samenwerking tussen verpleegkundigen, artsen, onderzoekers, het lab, de prikpoli en de biobank essentieel. Vandaag laat ik jullie zien hoe dit in zijn werk gaat!

Deze ingesloten video kan niet worden getoond vanwege uw cookie instellingen. Pas uw instellingen aan op de privacypagina, of bekijk de video op Vimeo

De reis van een druppel bloed

Het bloed, of ander lichaamsmateriaal zoals bijvoorbeeld urine, worden na instemming van de patiënt in het ziekenhuis door artsen, verpleegkundigen of de prikpoli verzameld. Vervolgens wordt het bloed door een transportmedewerker naar het klinisch laboratorium gebracht.

In dit lab worden protocollen gehanteerd die zijn opgesteld in samenwerking met onderzoekers van het Cancer Center Amsterdam. Deze protocollen worden gebruikt om de lichaamsvloeistoffen te verwerken en om bloedplasma of bloedplaatjes te isoleren. Dit materiaal wordt vervolgens ingevroren in grote vriezers en/of stikstof vaten en wordt vrijgegeven wanneer onderzoekers een aanvraag doen. Wanneer onderzoekers het materiaal willen gebruiken, kunnen ze dat aanvragen bij het LBC. Het materiaal wordt voornamelijk gebruikt voor onderzoek naar zogenaamde eiwitten, erfelijk materiaal (DNA/RNA) of ‘biomarkers’. Biomarkers zijn stoffen in bloed of urine die iets kunnen vertellen over de oorsprong of verloop van een bepaalde ziekte. De resultaten kunnen leiden tot verbetering van behandeling, diagnose of monitoring van de ziekte. Onderzoekers kunnen ook bij ons terecht om een nieuwe biobank collecties op te richten.

Meelopen via Instagram

Heb jij een vraag voor Mai? Of wil je meer weten over ons Liquid Biopsy Center? Via de speciale chatfunctie op IInstagram kun je haar vandaag een berichtje sturen!

Wil jij ook onderzoeker worden bij Amsterdam UMC? Bekijk hier onze vacatures.

Gepubliceerd op: Wed Nov 28 13:04:00 CET 2018