De revalidatieverpleegkundige is de spil van het behandelteam

Gepubliceerd op: Wed Mar 17 15:26:00 CET 2021

De opleiding Revalidatieverpleegkundige leert studenten wat het werken met revalidanten zo bijzonder maakt. Daarin is de rol voor de verpleegkundige van groot belang, zo vertelt verpleegkundig manager bij Reade, Brenda Fibicher.

Waarom is er eigenlijk geen specialisatie voor revalidatieverpleegkundige? Brenda Fibicher was een van de initiatoren die contact zocht met de Amstel Academie en een paar jaar geleden deze vraag stelde. “Het betreft een geheel eigen expertisegebied en er was grote behoefte aan goed opgeleide revalidatieverpleegkundigen.”

Drie grote revalidatiecentra, Heliomare, Groot Klimmendaal, Basalt, Reade, en V&VN waren allen betrokken bij het opzetten van de opleiding. Nadat er door een stuurgroep een visie werd ontwikkeld, is het vak door experts uit het werkveld gemaakt. Dat zij daarbij de vrije hand kregen van de Amstel Academie, hielp ook mee. “Daardoor konden we onderwijs creëren dat echt aansluit bij wat er in de praktijk van deze verpleegkundigen gevraagd wordt.” Er is aandacht voor onderwerpen als neurorevalidatie en methodieken die in de zorg worden toegepast.

Spil van het team

“De rol van de revalidatieverpleegkundige in een medisch specialistische revalidatiecentra moest daarin goed neergezet worden”, aldus Fibicher. “In deze opleiding word je de spil binnen het interdisciplinaire behandelteam. Dat is het grootste verschil met de ‘normale’ verpleegkunde. In deze sector biedt de verpleegkundige ook een verpleegkundige behandeling, 24 uur per dag.”

De mindset in de revalidatiezorg wijkt af van die in andere zorgsectoren, aldus Fibicher. “Een revalidant komt binnen en bepaalt vervolgens wat het revalidatiedoel wordt. Het behandelteam ondersteunt daarbij.” Het zorgproces wordt zo om de revalidant ingericht en is complementair aan diens behoeftes en wensen. “Dat maakt de zorg heel doelgericht en op maat.”

Zo’n doel kan een fysiek doel zijn, zoals weer kunnen lopen. Maar het is meer dan dat, benadrukt Fibicher. “We willen ook dat iemand maatschappelijk revalideert. Hield je altijd van vissen, dan moet je als doel stellen dat je dat weer kan gaan doen. Dat je je geliefde hobby weer kunt oppakken.” De rol van de revalidatieverpleegkundige is daarin essentieel, daarom is deze 24 uur per dag aanwezig. Niet alleen vertegenwoordigt de verpleegkundige de patiënt in het interdisciplinair overleg, ook is er veel contact met de familie en andere betrokkenen.

Brede doelgroep

Daarnaast is de doelgroep heel uiteenlopend, aldus Fibicher. “Van mensen met amputaties, tot niet-aangeboren-hersenletsel en dwarslaesies. En inmiddels is er ook een groep post-Covid-patiënten die na een ziekenhuisopname niet naar huis kan en binnen de medisch-specialistische revalidatie nodig hebben.”

Inmiddels zijn er twee lichtingen die de specialisatie hebben afgerond. De derde groep begint dit voorjaar aan het traject van 13 tot 15 maanden. “De start van de eerste groep was natuurlijk spannend. Vooral het feit dat de opleiding inspeelt om een vraag uit het werkveld, vind ik echt heel leuk.”

Revalidatieverpleegkundige

De opleiding tot revalidatieverpleegkundige maakt verpleegkundigen tot de spil van het interdisciplinaire behandelteam van de patiënt en zijn naasten tijdens het (intensieve) revalidatieproces. Bij de Amstel Academie besteden we daarom veel aandacht aan het regisseren van het zorgproces en complementair zijn aan de behoefte van de patiënt.

tekst: Meike Berfwerff

Gepubliceerd op: Wed Mar 17 15:26:00 CET 2021