De wachttijden voor genderzorg lopen verder op

Gepubliceerd op: 29-05-2018

In de afgelopen twee jaar neemt het aantal mensen dat behandeling zoekt bij het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie (KZcG) sterk toe. Op dit moment staan er meer dan 1000 mensen op de wachtlijst en is de wachttijd opgelopen tot meer dan twee jaar voor volwassenen en ruim anderhalf jaar voor kinderen en adolescenten. Ook de wachttijden voor vervolgbehandelingen worden langer. Vanwege deze situatie heeft KZcG deze week een brief gestuurd naar alle mensen die voor een intake op de wachtlijst staan. Hierin staat dat het KZcG geen duidelijke uitspraak meer kan doen over de duur van deze wachttijden en dat eerder aangegeven wachttijdindicaties niet volgehouden kunnen worden.

VUmc betreurt deze ontwikkelingen ten zeerste omdat het de moeilijke situatie kent waarin veel mensen met genderdysforie verkeren. Maar doordat al lange tijd de groei in het aantal verwijzingen veel groter is dan de groei in capaciteit, is er geen andere oplossing voorhanden en kiest VUmc ervoor om hierover duidelijk te zijn. 

De groei van het aantal verwijzingen rond genderdysforie is een maatschappelijk fenomeen en kan niet door VUmc worden opgelost. In samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en met zorgverzekeraars en andere zorginstellingen wordt gezocht naar uitbreiding van behandelmogelijkheden elders in het land. Het vraagt echter de nodige tijd om dit op te zetten.

Het KZcG zal zich de komende tijd naast de uitvoering van de patiëntenzorg nadrukkelijk inzetten op het spreiden van kennis en opleiden van psychologen en medisch specialisten op het terrein van genderzorg.

bron: Origineel

Gepubliceerd op: 29-05-2018