Dichterbij oorzaak lekken van bloedvaten

Gepubliceerd op: Thu Dec 01 12:21:00 CET 2016

Problemen met bloedvaten kunnen zorgen voor het lekken van bloed. Longschade en bloedvergiftiging zijn oorzaken hiervan en kunnen leiden tot levensbedreigende ontstekingsziekten. Vooralsnog is hiervoor nog geen juiste medicatie beschikbaar.

Bloedvaten zijn de snelwegen van ons lichaam. Ze vervoeren bloed door het lichaam en voorzien daarmee alle organen en cellen van hun voedingstoffen. Een bloedvat bestaat uit de holte waar het bloed door stroomt en een omliggende wand. De binnenzijde van deze wand is bekleed met gespecialiseerde cellen die ook wel het endotheel wordt genoemd. Dit endotheel bestaat uit één laag cellen en heeft als belangrijkste functie het voorkomen van het lekken van bloed. 

Eén gemeenschappelijke overeenkomst tussen ontstekingsziektes is dat ze zorgen voor grotere druk binnen het endotheel zelf. Dit zorgt ervoor dat de cellen van het endotheel niet langer een dichte barrière vormen maar 'scheurtjes' gaan vertonen. Door deze kleine scheurtjes kan vervolgens het bloed naar buiten druppelen. 

Promovendus Erik Valent heeft onderzoek gedaan naar de verandering in druk in het endotheel als gevolg van ontstekingsziektes. ''Door middel van het gebruik van een recentelijk geïntroduceerde analysemethode, ontwikkeld in samenwerking met onze collega's uit Boston, zijn we in staat geweest de druk in de endotheellaag te bepalen. Hierdoor hebben we waardevolle informatie kunnen verkrijgen over de dieper liggende oorzaak van het lekken van bloed. De druk bleek gereguleerd te worden door speciale eiwitten."

Aan de basis van het reguleren van de druk in de endotheelcellen staan zogenoemde Rho-GTPases. Dit zijn gespecialiseerde kracht regulerende eiwitten. ''Deze eiwitten kun je zien als schakelaars voor meer of minder druk in de cel. In deze regulerende eiwitten ligt mogelijk de sleutel tot succes op het gebied van het minder lekken van bloed als gevolg van ontstekingsreacties. '' Hiernaar wordt nu meer onderzoek gedaan.

Promovendus: E.T. Valent
Titel proefschrift: Generation and distribution of endothelium-derived contractile forces and their impact on vascular permeability
Promotoren: prof.dr. V.W.M. van Hinsbergh, prof.dr. P.L. Hordijk
Copromotor: dr. G.P. van Nieuw Amerongen
Proefschrift:VU-DARE

bron: Promotie

Gepubliceerd op: Thu Dec 01 12:21:00 CET 2016