Dokter buiten de deur van het ziekenhuis

Gepubliceerd op: Tue Nov 24 10:20:00 CET 2020

Onderwijsmagazine #8 | november 2020


Chirurg, kinderarts of internist: specialismen binnen het ziekenhuis blijven bij aankomende artsen ongekend populair. Daarbuiten blijven veel vacatures juist onvervuld. Dit wringt aan alle kanten. Hoog tijd voor een bredere blik. Want nu al eindigt bijna 46% van de afgestudeerden als dokter buiten de muren van het ziekenhuis.
Onder de radar De samenleving vergrijst, de comorbiditeit neemt toe en de zorg vindt steeds vaker plaats in de thuisomgeving. De artsen gaan letterlijk mee het ziekenhuis uit: bijna de helft van alle geneeskundestudenten eindigt in een extramuraal beroep.


Terecht, want in het maatschappelijke veld liggen veel kansen en uitdagingen. Preventie wordt steeds belangrijker, de jeugdzorg schreeuwt om artsen en een vak als arts infectieziektenbestrijding is zeer actueel. Toch zijn dergelijke beroepen nog onvoldoende in beeld bij geneeskundestudenten. Bedrijfsarts, sportarts, revalidatiearts of huisarts – dat klinkt hen nog wel bekend in de oren. Maar dat wordt al anders bij ‘exotische’ profielen als duikarts, forensisch arts, milieuarts, donorarts, arts maatschappij & gezondheid of arts beleid en advies. Dergelijke functies blijven meestal onder de radar.

In dit onderwijsmagazine lees je allles over dokters buiten de deur van het ziekenhuis.

Gepubliceerd op: Tue Nov 24 10:20:00 CET 2020