Donderdag start de Alzheimer 10-Daagse

Gepubliceerd op: 10-09-2019

10 dagen met 10 activiteiten in de aanloop naar Wereld Alzheimer Dag

Voor de tweede keer organiseert Alzheimercentrum Amsterdam de Alzheimer 10-Daagse. 10 dagen met iedere dag een  activiteit in de aanloop naar Wereld Alzheimer Dag op 21 september. Dit alles om (extra) aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en andere ziektes die dementie veroorzaken. Tijdens deze 10-Daagse zijn er hele verschillende activiteiten voor verschillende doelgroepen.

Op de eerste dag, vandaag 12 september, is de Lunch&Learn bijeenkomst. Yolande Pijnenburg en Jort Vijverberg, beiden neuroloog en senior onderzoeker bij Alzheimercentrum Amsterdam, vertellen over Frontotemporale Dementie (FTD). Tijdens Alzheimer Actueel, op donderdag 19 september, belichten Philip Scheltens (neuroloog en directeur) en Wiesje van der Flier (hoofd onderzoek) de zorg voor patiënten en het wetenschappelijk onderzoek. Het neurologenpanel beantwoord vragen uit de zaal. Journaliste Clairy Polak geeft een korte lezing over haar recent verschenen boek Voorbij, voorbij. En er is een preview van de documentaire Jetske’s race – Op weg naar de alzheimerpil? Ook is er tijdens deze 10-Daagse aandacht voor de bloedtest. Hoogleraar Neurochemie Charlotte Teunissen geeft een update over de ontwikkelingen rond de bloedtest om alzheimer vroeger op te sporen.

Drie promoties

Tijdens de Alzheimer 10-Daagse zijn er 3 promoties. Op 12 september promoveert Jurre den Haan op het onderwerp diagnostiek van de ziekte van Alzheimer in het oog. Anita van Loenhoud promoveert 18 september op cognitieve reserve bij de ziekte van Alzheimer. Roos Jutten sluit op 20 september af met als onderwerp het gecombineerd meten van de relevante cognitieve functies en het dagelijks functioneren bij beginnende dementie. Bij Anita en Roos is er een symposium voorafgaand aan de promotie.

Drie lanceringen

Er zijn in deze 10 dagen ook drie lanceringen. Zo lanceren we de nieuwe Alzheimer SOCKS. Deze zijn speciaal ontworpen met als boodschap het bespreekbaar maken van alzheimer. De twee verschillende sokken symboliseren de verwarring waarmee mensen met alzheimer of een andere vorm van dementie dagelijks te maken hebben. Door de sokken te dragen maak je alzheimer bespreekbaar en steun je het goede doel.
Op 16 september volgt de vlogserie ‘De Vlogzusters’. Een serie van 5 vlogs waarin verpleegkundig consulenten Freek Gillissen en Vivianne Teeuwen antwoord geven op de vijf meest gestelde vragen.  Op Wereld Alzheimer Dag, zaterdag 21 september om 21.10 uur op NPO 2 wordt de documentaire Jetske’s race – Op weg naar de alzheimerpil? gelanceerd. Een klein jaar werden Jetske van der Schaar (draagster van het alzheimer-gen) en Philip Scheltens gevolgd hoe zij proberen het bewustzijn over de ziekte van Alzheimer te vergroten.

Gepubliceerd op: 10-09-2019