Duizeligheid blijft moeilijk te behandelen

Gepubliceerd op: 07-02-2019

Hanneke Stam

Ouderen vinden het lastig om een combinatie van behandelingen tegen duizeligheid op te volgen. Terwijl artsen en wetenschappers dit echter wel als een mogelijke oplossing voor duizeligheid zien. Dit stelt huisarts in opleiding Hanneke Stam. ‘Bij veel ouderen wordt geen oorzaak gevonden voor de duizeligheid waardoor vaak een behandeling uit blijft. Mijn promotie richt zich op een nieuwe behandelmanier die ook gestart kan worden als de oorzaak (nog) onbekend is: een prognose-georiënteerde behandeling.’ Stam promoveert op 8 februari bij Amsterdam UMC.

Risicofactoren

Eén op de tien 65-plussers komt minstens een keer per jaar bij de huisarts voor duizeligheid. ‘In 40% van deze gevallen wordt er geen oorzaak gevonden en kan er dus vaak geen behandeling worden aangeboden’, vertelt de promovenda. Stam onderzocht of een prognose-georiënteerde aanpak werkt voor duizelige ouderen. Hierbij wordt het risico op een ongunstig beloop van duizeligheid bij de patiënt ingeschat. Vervolgens worden de aanwezige risicofactoren voor een ongunstig beloop behandeld. ‘Afhankelijk van deze risicofactoren kwamen patiënten in aanmerking voor een aanpassing van medicatiegebruik, begeleiding door een praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg van de huisarts of fysiotherapie,’ zegt de promovenda. Als patiënten meerdere risicofactoren hadden kregen zij een combinatie van deze behandelingen.

Lastig

Stam: ‘Mijn onderzoek laat zien dat de prognose-georiënteerde behandeling niet leidt tot een vermindering van beperkingen als gevolg van duizeligheid in het dagelijks leven. Dit komt mogelijk doordat patiënten die meerdere behandelingen kregen, minder goed in staat waren om deze allemaal op te volgen. Ondanks dat al lang gepleit wordt voor het multifactorieel behandelen van duizeligheid bij ouderen laat dit onderzoek zien dat het lastig is voor duizelige ouderen om zoveel behandelingen op te volgen. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen focussen op een meervoudige behandeling voor duizeligheid die stapsgewijs wordt aangeboden.’

Gepubliceerd op: 07-02-2019