Een nieuwe cel betrokken bij progressieve MS

Gepubliceerd op: 17-05-2022

Mensen met progressieve MS gaan in de loop van de tijd fysiek steeds verder achteruit en kunnen problemen krijgen met hun denkvermogen (cognitie). Hoe de ziekteachteruitgang bij progressieve MS ontstaat is nog onbekend. Sabela Rodríguez-Lorenzo vond Natural Killer cellen (NK-cellen) met het eiwit CD56 op het oppervlakte in de hersenen van mensen met progressieve MS. Deze cellen zijn nog niet eerder in verband gebracht met MS. Resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke blad eLife.

Bij mensen met MS ontstaan ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg. Een plek waar vaak ontstekingen ontstaan, is rond de hersenholtes. De twee hersenholtes worden gescheiden door een tussenschot, septum. Rodríguez-Lorenzo en collega’s hebben het septum van hersendonoren met MS bestudeerd met een geavanceerde onderzoekstechniek, CyTOF. Met de CyTOF worden heel veel verschillende cellen tegelijkertijd gemeten. Hiervoor worden antilichamen gebruikt die gekoppeld zijn aan metalen. Deze antilichamen binden aan specifieke eiwitten op het oppervlak van de cellen. Elk antilichaam is gekoppeld aan een ander metaal. Zo worden patronen van cellen onderscheiden per individu. Rodríguez-Lorenzo vond Natural Killer cellen (NK-cellen) met het eiwit CD56 op het oppervlakte in het septum van mensen met progressieve MS. Deze cellen zijn niet eerder beschreven bij mensen met MS.

De rol van NK-cellen
Natural Killer cellen (NK-cellen) worden zo genoemd omdat zij in ons lichaam een natuurlijke afweeractiviteit hebben tegen virussen en bacteriën.  Om zeker te zijn, dat wat ze zag klopte, is het septum van overleden mensen met progressieve MS bestudeerd onder de microscoop. En is bloed van dezelfde donoren getest. In beide onderzoeken bleken de CD56 NK-cellen aanwezig te zijn. De rol die deze NK-cellen hebben bij MS is onduidelijk. Ze zouden betrokken kunnen zijn bij het aanrichten van schade aan het hersenmateriaal, maar ze zouden ook kunnen helpen om ontstekingen in de hersenen te verminderen. In een vervolgonderzoek richten de onderzoekers zich op de rol die deze Natural Killer cellen hebben bij de ziekteachteruitgang bij MS.

Artikel
Single-cell profiling reveals periventricular CD56bright NK cell accumulation in multiple sclerosis | eLife (elifesciences.org)

Sabela Rodríguez-Lorenzo et al. eLife 2022

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door Stichting MS Research

Gepubliceerd op: 17-05-2022