Een online leerhouding

Gepubliceerd op: Tue Oct 06 16:29:00 CEST 2020

Zodra 16 maart de schooldeuren dichtgingen, gaf Stan Buis, docent hoger gezondheidszorg onderwijs Amsterdam UMC, locatie VUmc, online onderwijs aan zijn docenten-in-opleiding waarvan sommigen extra uren in de zorg draaiden. Hij ontdekte dat online onderwijs een andere leerhouding vereist, maar was onder de indruk hoe de studenten deze nieuwe vorm van onderwijs oppakten.

“Wat een veerkracht, ik was onder de indruk! Soms stond hun studie daardoor op een lager pitje. Uiteraard faciliteerden wij als docenten dit waar mogelijk, door bijvoorbeeld deadlines te verruimen.”

Andere leerhouding
Het ontbreken van face-to-face onderwijs is een nadeel, vindt Stan. “Online onderwijs is ontzettend intensief en vereist een andere leerhouding. Alles is strak geregisseerd, er is minder ruimte voor spontaniteit, voor sociale contacten. Doordat er minder non-verbale communicatie is, moeten zowel docent als student zich veel explicieter laten gelden.” Neem de Zoom-break-out sessies om in kleine groepen te kunnen overleggen. Heel anders dan in een lokaal. “Daar kun je iedereen tegelijk observeren. Online kies je voor een groepje en heb je geen zicht op wat de rest doet. Iets om rekening mee houden.”

Nieuwe werkvormen
Online onderwijs blijkt veel vermoeiender, drie sessies van twee uur op een dag is te veel. Daar kun je als docent op inspelen met meer bewegingspauzes of met andere werkvormen. “Laat studenten tijdens een wandeling iets inspreken en zo even loskomen van hun computer.” Volgens Stan draait onderwijs om constructive alignment: als docent stel je doelen die studenten moeten halen. Vervolgens vraag je je af: “Welke werkvormen hanteer ik en hoe motiveer ik mijn studenten om deze doelen te halen en hoe evalueer of toets ik dat?”. Om studenten te motiveren die doelen te halen met online onderwijs, moeten we bestaande werkvormen heroverwegen en nieuwe creatieve werkvormen bedenken.”

Lees de septemberuitgave van het magazine IO, voor opleiders in de zorg. Over opleiden in tijden van crisis. Of vraag een gratis abonnement aan. Stuur je naam en postadres naar io@vumc.nl

Gepubliceerd op: Tue Oct 06 16:29:00 CEST 2020