Een stap dichter bij grip op onverklaarde lichamelijke klachten
Het beloop van onverklaarde lichamelijke klachten is grillig, blijkt uit onderzoek van huisarts in opleiding Nikki Claassen - van Dessel. Gelukkig zijn er ook factoren te herkennen die het beloop kunnen voorspellen. De kennis over deze factoren kan bijdragen aan meer grip op het beloop van deze klachten. Claassen - van Dessel promoveert 2 maart bij VUmc.
Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) zijn klachten waarvoor geen verklaring gevonden wordt na medisch onderzoek. Meestal gaan SOLK klachten vanzelf over. Een minderheid van de patiënten herstelt echter niet. We spreken dan van persisterende SOLK.
Persisterende SOLK kan ernstige problemen geven. Zo krijgen patiënten vaak veel medische onderzoeken en medicatie, zonder dat dit gezondheidswinst oplevert. Bovendien verhoogt persisterende SOLK het risico op psychische problemen. Momenteel zijn de behandelopties beperkt. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat nog niet bekend is welke patiënten behandeling nodig hebben en op welke factoren de behandeling zich moet richten.
PROSPECTS studie
Samen met haar collega's startte Claassen-van Dessel in 2012 de PROSPECTS studie, een onderzoek naar het beloop van SOLK. Het doel was om meer kennis te verkrijgen over het beloop van SOLK en over factoren die dit voorspellen. Ze volgde gedurende 2 jaar 325 SOLK-patiënten en ondervroeg hen regelmatig over hun klachten.
Uit het onderzoek van Claassen-van Dessel blijkt dat het beloop van SOLK grillig kan zijn. Hoewel na 2 jaar de klachten van meer dan 60% van de deelnemers verbeterd waren, had meer dan een derde van de deelnemers grote schommelingen in de ernst van de klachten. Hieruit concludeert Claassen-van Dessel dat er zelfs na herstel altijd een terugval op de loer ligt. Gelukkig lukte het ook om factoren in kaart te brengen die het beloop van SOLK voorspellen. Zo blijken opleidingsniveau, het hebben van andere lichamelijke ziektes en de ernst van klachten bij aanvang een rol te spelen. Maar bijvoorbeeld ook angst, doemdenken, vermijding en emotionele labiliteit zijn belangrijke voorspellers.
Nieuw onderzoek zal moeten uitwijzen of behandeling gericht op deze factoren tot een gunstiger beloop van SOLK kan leiden.
Promovendus: N. Claassen - van Dessel
Titel proefschrift: Getting a grip on the unexplained Classification, course, predictors and treatment of Medically Unexplained Physical Symptoms (MUPS)
Promotoren: prof.dr. H.E. van der Horst, prof.dr. J. Dekker
Copromotor: dr. J.C. van der Wouden
Proefschrift:VU-DARE