Eerste @ease-vestiging in Amsterdam

Gepubliceerd op: Thu Nov 22 11:55:00 CET 2018

Wethouder Simone Kukenheim: Ik ben verliefd op dit concept!”

Amsterdamse jongeren met psychische klachten kunnen vanaf vandaag iedere woensdag terecht bij @ease. Een speciaal inloopspreekuur voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Gratis, anoniem en zonder wachtlijst. Wethouder Simone Kukenheim verrichtte op feestelijke wijze de officiële opening in de vestiging in Amsterdam.

Simone Kukenheim

“Hoe was jouw jeugd, en met wie kon je daar over praten?” Samen met psychiater Arne Popma van Amsterdam UMC nam Simone Kukenheim plaats op de sofa om hierover te praten. Simone: ‘’Ik ben verliefd op dit concept. Met het nieuwe spreekuur kunnen jongeren met andere jongeren spreken die hier speciaal voor zijn opgeleid.‘’

Psychische klachten
75% van de psychische klachten beginnen voordat iemand 25 jaar wordt. Ondanks goede vormen van hulpverlening krijgt slechts 20% van de jongeren met psychische klachten de juiste zorg. Volgens Rianne Klaassen, kind- en jeugdpsychiater bij de Bascule, is een inloopspreekuur daarom hard nodig. Zij is een van de initiatiefnemers van @ease.

‘’We zijn trots dat ook Amsterdam nu een vestiging heeft. Onze missie is jongeren een veilige plek te bieden waar ze zich gehoord voelen en waar ze terecht kunnen als ze ergens mee zitten.’’

Een luisterend oor
Hoe groot of klein de persoonlijke vragen ook zijn: bij @ease kunnen jongeren die behoefte hebben aan een luisterend oor praten met getrainde jonge vrijwilligers. En er is altijd een psychiater beschikbaar mocht de jongere zeer grote problemen hebben. De gespreksonderwerpen kunnen heel verschillend zijn: liefdesverdriet, ouders die gaan scheiden, pesten in de klas, eetgedrag, studieproblemen, somberheid of financiële problemen.

Vóór en dóór jongeren
Achter @Ease zit een team van enthousiaste jongeren, zorgprofessionals en wetenschappers die enorm betrokken zijn. Zij helpen jongeren te motiveren en te werken aan problemen. De jongeren bepalen zelf wanneer zij in het @ease centrum langs willen komen en hoeveel tijd er tussen hun bezoeken in zit. Een van de jongeren die als vrijwilliger bij @ease werkt is de 22-jarige Cato:

‘’Als tiener had ik last van angsten, waar ik met hulp van mijn ouders en een lieve psychologe gelukkig van af ben gekomen. Ik weet dus hoe belangrijk een luisterend oor is. Het is vaak helemaal niet vanzelfsprekend om mensen om je heen te hebben die voor je klaarstaan en zonder oordeel naar je luisteren. Dat doen wij bij @Ease.’’

Een landelijke ontwikkeling
De eerste vestiging van @ease in Nederland opende in maart officieel haar deuren in Maastricht. Nu is in in Amsterdam de eerste vestiging vlakbij het Westerpark geopend waar jongeren vrijblijvend binnen kunnen lopen. Ook kunnen ze terecht op de nieuwe website www.ease.nl die tijdens de opening gelanceerd werd. Inmiddels hebben al meer dan 100 jongeren zich aangemeld. Er is landelijke belangstelling voor dit concept: steden als Utrecht, Groningen en Rotterdam willen ook van start met een vestiging. Stichting @ease is de Nederlandse variant van het succesvolle Australische initiatief Headspace. Headspace werd in 2006 opgericht door de Australische overheid en biedt in meer dan 100 laagdrempelige centra gratis hulp en ondersteuning aan jongeren. De resultaten daar zijn zeer positief.


 

Gepubliceerd op: Thu Nov 22 11:55:00 CET 2018