Eerste publicaties project Don’t Be Late!

Gepubliceerd op: Mon Jan 29 15:34:00 CET 2024

In het project Don’t Be Late! wordt onderzocht hoe we kunnen zorgen dat mensen met MS zolang mogelijk kunnen blijven werken en zo min mogelijk cognitieve klachten hebben. Het op tijd ingrijpen, vóórdat er grote cognitieve en/of werk gerelateerde problemen ontstaan door MS, kan zorgen dat mensen met MS langer zonder problemen kunnen blijven functioneren. Het is een groot project waar in 2020 een subsidie van 1,6 M€ voor is gegeven door NWO aan Hanneke Hulst. Inmiddels is het onderzoekteam ingericht en zijn de eerste onderzoekprotocollen gepubliceerd.

In de recent gepubliceerde twee onderzoekprotocollen staat wat ze gaan onderzoeken, hoe ze dat gaan meten en analyseren. Door het protocol te publiceren leggen ze dit vast en stellen het open voor de buitenwereld, zodat iedereen kan meedenken of onderzoek op andere plaatsen kan nadoen.

Tijdig identificeren

Pauline Waskowiak onderzoekt hoe cognitieve symptomen bij mensen met MS vroegtijdig gemeten kunnen worden. Ze onderzoekt of drie korte cogniteve testen in de toekomst als meetinstrument gebruikt kunnen worden om met name milde cognitieve symptomen tijdig op te sporen. Daarnaast wordt in deze studie gekeken naar het verband tussen het denkvermogen en andere factoren, zoals vermoeidheid, stemming en de kwaliteit van leven bij MS. Aan de studie doen uiteindelijk 750 deelnemers mee uit twaalf Nederlandse ziekenhuizen (naast Amsterdam UMC).

Vergelijken interventies

Jip Aarts onderzoekt twee interventies:

  1. strengthening the brain: gericht op het verbeteren van de lichamelijke conditie en het denkvermogen
  2. strengthening the mind: gericht op het aanpakken van uitdagingen op het werk.

    Hij kijkt naar de effecten van de twee interventies en vergelijkt ze met een controlegroep die de zorg krijgt zoals deze normaliter wordt gegeven. Beide interventies duren vier maanden. De vervolgstap is dat hij voldoende deelnemers vindt voor de studies. Interesse? Zie de website.

    Publicaties

    Pauline Waskowiak et al. BMC Neurology volume 24, Article number: 26 (2024)
    Don’t be late! Timely identification of cognitive impairment in people with multiple sclerosis: a study protocol

    Jip Aarts et al.BMC Neurology volume 24, Article number: 28 (2024)
    Don’t be late! Postponing cognitive decline and preventing early unemployment in people with multiple sclerosis: a study protocol

    Gepubliceerd op: Mon Jan 29 15:34:00 CET 2024