Enterovirus en human Parechovirus

Gepubliceerd op: Wed Feb 01 11:34:00 CET 2017

Enterovirussen en humaan Parechovirussen zijn frequente oorzaken van infecties bij kinderen. Kinderarts Stephanie de Crom onderzocht wat het klinisch beeld is van deze infecties en welke diagnostiek het meest betrouwbaar is voor het stellen van de diagnose. Ook vroeg zij zich af of een infectie nadelige gevolgen heeft op de psychomotorische ontwikkeling van de kinderen. Zij promoveert 1 februari bij VUmc.

Het klinisch beeld waarmee kinderen zich presenteren is heel divers en kan variëren van alleen koorts tot bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking. Het was opvallend dat in bijna de helft van de kinderen met een Enterovirus of Parechovirus hersenvliesontsteking geenverhoging van de witte bloedcellen (pleocytose) werd gevonden in het ruggenmergvocht. Dit betekend dat een hersenvliesontsteking niet zomaar uitgesloten kan worden als er geen pleocytose is. Het is daarom belangrijk om moleculaire diagnostiek te verrichten.

Het Enterovirus en Parechovirus kan aangetoond worden door middel van een viruskweek, serologie of moleculaire testen Deze testen bleken het meest gevoelig in het bepalen van het virus. Het virus kan aangetoond worden in diverse lichaamsmaterialen, maar in de ontlasting werd het virus het meest frequent gevonden. Na een infectie kan het virus altijd nog enkele weken in de ontlasting gevonden worden, zodat je niet altijd zeker weet of het de oorzaak is van de actuele infectie. Daarom is het belangrijk om meerdere lichaamsmaterialen (bijvoorbeeld bloed, keel wat, ruggenmergvloeistof) in te sturen bij een verdenking op een Enterovirus of Parechovirus infectie.
De Crom vond geen significante verschillen in de psychomotorische ontwikkeling  tussen Enterovirus- of Parechovirus-geïnfecteerde en niet geïnfecteerde kinderen 24 maanden na follow-up.

Promovendus: S.C.M. de Crom
Titel proefschrift: Enterovirus and human Parechovirus infections in children: clinical symptoms, diagnosis and prognosis
Promotor: prof.dr. A.M. Tutu van Furth
Copromotoren: dr. C.C. Obihara, dr. J.W.A. Rossen
Proefschrift: VU-DARE

bron: Promotie

Gepubliceerd op: Wed Feb 01 11:34:00 CET 2017