Frederik Barkhof benoemd tot Giant in beeldvorming bij MS

Gepubliceerd op: Wed Apr 26 09:12:00 CEST 2023

Frederik Barkhof is benoemd tot Giant voor zijn innovatieve onderzoek naar het gebruik van MRI bij multiple sclerose (MS).  Frederik Barkhof is hoogleraar neuroradiologie bij Amsterdam UMC en sinds 2015 ook werkzaam bij het UCL, in Londen.

Barkhof krijgt de prijs van Giant in MS omdat hij door zijn MRI-onderzoek bij mensen met MS heeft gezorgd dat de diagnose MS sneller en beter gesteld kan worden. Daarnaast heeft hij bijgedragen aan het beter voorspellen van het beloop van de ziekte en aan het sneller meten van het effect van medicijnen op de ziekteactiviteit waardoor verbeterde behandeling mogelijk is. Internationaal geniet Barkhof grote bekendheid met de criteria voor het beoordelen van MRI-scans. Deze MRI-criteria voor het stellen van de diagnose MS stonden enige tijd bekend onder de naam Barkhof-criteria. In 2001 is, dankzij zijn werk, de uitslag van het MRI-onderzoek toegevoegd aan het stellen van de diagnose MS. Barkhof was ook een van de onderzoekers die in 2004 een meetmethode ontwikkelden om laesies in de grijze stof zichtbaar te maken op MRI-beelden om zo de klinische achteruitgang bij MS beter te verklaren. In 2007 is deze meetmethode opgenomen in de diagnostische criteria voor MS.

Giants in MS

NeurologyLive® en het Consortium of Multiple Sclerosis Centres (CMSC) hebben de Giants van MS 2023 aangekondigd. Dit is een vooraanstaande neurowetenschappelijke prijs die pioniers, innovators en verschilmakers ontvangen voor hun opmerkelijke prestaties op het gebied van MS. Van de meer dan 200 nominaties werd door de stuurgroep Giants of Multiple Sclerosis, een groep van professionals in de gezondheidszorg, slechts tien geselecteerd in verschillende categorieën. De onderzoekers per categorie zijn:

 1. Wereldwijde impact: Cyndi Zagieboylo — National Multiple Sclerosis Society
  Geestelijke gezondheid: Anthony Feinstein, MPhil, PhD, MD — Universiteit van Toronto en Sunnybrook Health Sciences Center
  Neuroimaging: Frederik Barkhof, MD, PhD — Amsterdam UMC en University College London
  Neurologie: Robert P. Lisak, MD - Wayne State University School of Medicine
  Verpleging: Marie Namey, APRN, MSCN — Onafhankelijke verpleegkundig adviseur multiple sclerose; Mellen Centrum voor behandeling en onderzoek van multiple sclerose, Cleveland Clinic (gepensioneerd)
  Belangenbehartiging van patiënten: Kathleen Costello, MS, ANP-BC, MSCN — Can Do MS
  Patiëntenzorg: Brian G. Weinshenker, MD, FRCP(C), FAAN — Universiteit van Virginia; Mayo Kliniek (emeritus)
  Apotheek: Shilpa A. Klocke, PharmD, BCPS — Kaiser Permanente Colorado
  Revalidatie: Patricia Bobryk, MHS, MSCS, PT, ATP — UCHealth Yampa Valley Medical Center
  Onderzoek: Gary R. Cutter, PhD — UAB School of Public Health

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 1 juni 2023 in het Gaylord Rockies Resort & Convention Center in Aurora, Colorado, tijdens de CMSC Annual Meeting 2023.

Gepubliceerd op: Wed Apr 26 09:12:00 CEST 2023