Frederik Barkhof ontvangt gouden medaille voor zijn bijdrage aan MRI onderzoek

Gepubliceerd op: 18-05-2021

Professor Frederik Barkhof ontving op maandag 17 mei een ‘gold medal’ van de internationale organisatie ISMRM (International Society for Magnetic Resonance in Medicine). Dit is het hoogste eerbetoon dat deze organisatie uitreikt aan een wetenschapper die van grote betekenis is geweest voor het gebruik van MRI in ziekenhuizen.

Barkhof ontvangt de prijs voor zijn innovatieve onderzoek naar het gebruik van MRI bij verschillende neurologische ziektes, waaronder multiple sclerose (MS) en de ziekte van Alzheimer. De gouden medaille is op maandagavond 17 mei online aan Barkhof overhandigd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de organisatie. Frederik Barkhof is hoogleraar neuroradiologie bij Amsterdam UMC en sinds 2015 ook werkzaam bij het UCL, in Londen. Mede dankzij zijn werk, staat het MS Centrum Amsterdam in de top drie van de wereld van beste MS centra.

Barkhof-criteria

Internationaal geniet Barkhof grote bekendheid met de criteria voor het beoordelen van MRI-scans. Die MRI-criteria voor de beoordeling van MRI-scans voor het stellen van de diagnose MS stonden in die tijd bekend onder de naam Barkhof-criteria. Vroeger was de diagnose MS voornamelijk afhankelijk van klachten die gemeld werden bij de neuroloog en onderzoek van hersenvocht. In 2001 is, dankzij zijn werk, de uitslag van het MRI-onderzoek toegevoegd aan het stellen van de diagnose MS. Binnenkort verschijnt er een nieuwe richtlijn voor het gebruik van MRI bij MS waar hij ook aan meegewerkt heeft. Naast het sneller kunnen stellen van de diagnose van MS heeft Barkhof bijgedragen aan het beter voorspellen van het verloop van de ziekte en aan het sneller meten van het effect van medicijnen op de ziekteactiviteit.

Gepubliceerd op: 18-05-2021