Geneeskundestudenten sluiten minor Global Health Indonesia af

Gepubliceerd op: Wed Dec 19 09:53:00 CET 2018

Deze week hebben 11 derdejaars bachelorstudenten hun Engelstalige minor Global Health Indonesia afgesloten in Yokyakarta. Zij gaven presentaties over hun onderzoek in gezondheidscentra in de dorpen rond Yogyakarta.

Na acht weken voorbereiding en een taalcursus Bahasa Indonesia, vertrokken zij eind oktober naar de Universitas Gadjah Mada (UGM) in Yogyakarta. Daar volgden zij samen met Indonesische en andere internationale studenten een onderwijsprogramma. Vervolgens woonden zij vier weken bij families in de dorpen rond Yogyakarta en keken mee bij lokale gezondheidscentra. 

Meelopen in het ziekenhuis   
Weer terug in de stad, liepen de studenten mee op verschillende afdelingen in het academisch ziekenhuis van Yogyakarta. Het onderzoek van de studenten had betrekking op een veelvoud aan onderwerpen zoals ondervoeding, anticonceptie, diabetes, ouderenzorg, alternatieve geneesmiddelen, kraamzorg, vaccinatiebeleid en antibiotica resistentie. 

Buiten je comfortzone 
“Een leerzame ervaring; zowel op inhoudelijk als persoonlijk vlak”, zegt een van de studenten. “Je ziet ziektebeelden die je in Nederland niet tegenkomt, en je ervaart hoe een ander zorgstelsel in een andere cultuur werkt. Daarnaast vond ik het bijzonder om buiten je comfortzone te stappen.” 

De Global Health minor wordt jaarlijks gezamenlijk aangeboden door VUmc en UGM. 

 

Gepubliceerd op: Wed Dec 19 09:53:00 CET 2018