Gepersonaliseerde kankerbehandeling via de computer

Gepubliceerd op: Wed Apr 17 14:53:00 CEST 2019

Een slimme formule, een nieuwe grootschalige data-analyse van tumoreiwitmoleculen waaronder de drugtargets en een webserver: hiermee rolt op termijn een gepersonaliseerde behandeling voor de patiënt uit de computer. De onderzoeksgroep van Connie Jimenez, hoogleraar Translationele OncoProteomics bij het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam, werkte de afgelopen jaren aan dit onderzoek dat nu is gepubliceerd in Molecular Biological Systems.

Voor het eerst zijn de vier belangrijkste types fosfo-eiwitdata gecombineerd, waardoor de complexe dataset gereduceerd wordt tot een lijst met geactiveerde drugtargets waarmee het mogelijk is om het juiste anti-kanker medicijn voor de individuele patiënt te selecteren. ‘Eiwitten geven een weerslag van wat er aan de hand is in de tumor en zijn de aangrijpingspunten voor doelgerichte anti-kanker therapie. Daarom is het meten van de eiwit-activiteit aan de hand van het fosfoproteoom cruciaal voor therapie op maat’, aldus Jimenez. ‘Wat miste was een geïntegreerde data analyse strategie die de rangorde kan bepalen van de eiwitkinaseactiviteit in een individueel monster. Deze strategie is complementair aan grootschalig DNA-onderzoek om medicijnen te selecteren voor patiënten dat niet altijd voorspellend is.’

De medicijnen die uit de analyse kwamen, zijn getest in het laboratorium op tumorbolletjes (“organoiden”) afgeleid van humane tumorcellen. Deze organoiden werden kleiner met het geselecteerde medicijn uit de data-analyse. Nu is het zaak verder onderzoek te doen om uiteindelijk deze werkwijze klinisch toe te kunnen passen.

Gepubliceerd op: Wed Apr 17 14:53:00 CEST 2019