Grote opkomst bij herdenkingsbijeenkomst voor lichaamsdonoren

Gepubliceerd op: Sat Jun 01 15:00:00 CEST 2019

Vanmiddag vond op begraafplaats De Nieuwe Ooster de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst plaats voor lichaamsdonoren, mensen die hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking hebben gesteld. Ruim 600 nabestaanden stonden samen met onderzoekers, studenten en wetenschappelijk personeel stil bij hun geliefden. Het was een indrukwekkende bijeenkomst waar herdenken en afscheid nemen centraal stonden, dit jaar voor de 5e keer.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Amsterdam UMC, locatie VUmc en De Nieuwe Ooster. Jeroen Geurts, hoofd van de afdeling anatomie en neurowetenschappen, locatie VUmc: “Deze mensen leveren een enorme bijdrage aan medisch onderwijs en onderzoek en daarmee aan de verbetering van de gezondheidszorg. We staan deze middag samen met hun nabestaanden met veel respect stil bij het grote offer wat ze hiermee brengen.”

Nabestaanden van lichaamsdonoren hebben maar heel kort de tijd om te rouwen bij het lichaam van hun dierbare. Als een lichaam ter beschikking is gesteld voor de wetenschap wordt het namelijk maximaal 24 uur na het overlijden opgehaald. Dit is nodig omdat het er een speciale behandeling nodig is om het lichaam te kunnen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en/of onderwijs. Omdat die rouwperiode voor de nabestaanden zo kort is en een begrafenis of crematie niet kan plaatsvinden, wordt jaarlijks een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd.

Respect

Deze middag is het is altijd druk in de Koningskerk tegenover De Nieuwe Ooster, waar de herdenkingsdienst plaatsvindt. Hier praten de nabestaanden over hun dierbaren en hun ervaringen. Onderzoekers benadrukken het belang van het ter beschikking stellen van lichamen voor de wetenschap en het medisch onderwijs. Studenten tonen hun respect en schetsen de cruciale rol van het anatomie-onderwijs in hun opleiding: je kunt wel boeken bestuderen, maar in de “echte” wereld blijkt de anatomie toch vele malen complexer.

Monument

Op De Nieuwe Ooster staat het monument voor de lichaamsdonoren, gemaakt door Léon van Kuijk. Na de herdenking lopen de aanwezigen van de kerk naar dit monument. Ze leggen een witte roos bij het monument dat al snel verandert in een witte bloemenzee.
Jeroen Geurts: “Het is ieder jaar weer een bijzonder moment om samen stil te staan bij de mensen die deze bijzondere gift hebben gedaan. Wij vinden het heel eervol op deze manier iets voor de  nabestaanden terug te kunnen doen.”  

Later deze maand wordt er ook een bijeenkomst georganiseerd vanuit locatie AMC.

Gepubliceerd op: Sat Jun 01 15:00:00 CEST 2019