Hanneke Hulst wordt hoogleraar in Leiden

Gepubliceerd op: 09-07-2021

Hanneke Hulst heeft per 1 september een nieuwe functie aanvaard bij de Universiteit Leiden als Hoogleraar Neuropsychologie van Gezondheid en Ziekte. Het is geen afscheid van het MS-onderzoek. Haar doel is nog altijd om te werken naar een betere situatie voor mensen met MS en cognitieve problemen.

Na ruim 14 jaar werkzaam te zijn geweest bij het Amsterdam UMC, en dan met name het MS Centrum Amsterdam en afdeling Anatomie en Neurowetenschappen, zal zij haar opgedane kennis van de afgelopen jaren breder inzetten bij andere ziektebeelden. Tegelijkertijd blijft zij samen met onderzoekers van diverse afdelingen binnen het MS Centrum Amsterdam werken aan MS-gerelateerde vraagstukken. Het project ’Don’t be late!’ verschaft een perfecte basis voor een mooie samenwerking tussen beide instituten. Deze subsidie heeft een groep wetenschappers onder leiding van Hanneke Hulst in 2020 ontvangen van NWO. Het is een subsidie van 1,6 miljoen euro naar onderzoek ter preventie van cognitieve- én werkproblemen bij mensen met MS.

Lees hieronder een persoonlijk bericht van Hanneke

Lieve mensen,

De afgelopen bijna 14 jaar heb ik met heel veel plezier, toewijding en doorzettingsvermogen binnen het MS centrum Amsterdam onderzoek gedaan naar cognitie bij MS. Een onderwerp wat me na aan het hart ligt, omdat ik van dichtbij heb gezien wat deze klachten (zoals bijvoorbeeld geheugen, aandacht en concentratieproblemen) met de persoon met MS kan doen, maar ook welke gevolgen dit kan hebben voor het gezin. Velen van u hebben meegedaan als proefpersoon in de verschillende onderzoeken of waren toeschouwer tijdens een van de bijeenkomsten in het land waarin ik (samen met mijn collega’s) u probeerde bij te praten over dit onderwerp. Zonder u was het niet mogelijk geweest om de stappen te zetten die wij in de afgelopen 14 jaar hebben gezet. Ik wil u dan ook heel hartelijk bedanken voor uw hulp, steun en inzet en ik ben enorm trots op wat we samen hebben bereikt: cognitieve problemen bij MS staan steeds vaker op de agenda en er wordt onderzoek gedaan naar manieren om cognitieve problemen te behandelen, te vóórkomen of tenminste uit te stellen.

Per 1 september a.s. “verhuis” ik naar de Universiteit Leiden. Ik zal daar, als Hoogleraar Neuropsychologie van Gezondheid en Ziekte, mijn opgedane kennis van de afgelopen jaren breder inzetten bij andere ziektebeelden. Tegelijkertijd onderhoud ik warme banden met het MS centrum Amsterdam en blijf ik samen met hen werken aan MS-gerelateerde vraagstukken. Het is voor mij geen afscheid van het MS onderzoek. Ik wil het MS onderzoek verrijken met de (neuro)psychologische kennis die in Leiden aanwezig is en mijn doel is nog altijd om te werken naar een betere situatie voor mensen met MS en cognitieve problemen. Ik ben ervan overtuigd dat u nog van mij zult horen, alleen dan vanuit Zuid-Holland!

Voor nu een fijne zomer gewenst, met zonnige groet,

Hanneke

Gepubliceerd op: 09-07-2021