Helpt leefstijlprogramma om MS-klachten te verminderen?

Gepubliceerd op: 26-03-2021

Deze vraag krijgen neurologen regelmatig in de spreekkamer. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat leefstijlprogramma’s helpen al geven heel wat mensen aan dat ze baat hebben bij een bepaald dieet. Reden voor Brigit de Jong, neuroloog bij MS Centrum Amsterdam, om dit te willen onderzoeken. Dankzij een samenwerking met Voeding Leeft en een subsidie van het Nationaal MS Fond is dit nu mogelijk.

Het leefstijlprogramma ‘Leef! met MS’ wordt door Voeding Leeft aangeboden aan mensen met MS. Het Nationaal MS Fonds investeert de komende twee jaar bijna € 700.000,- in het leefstijlprogramma en een het MS Centrum Amsterdam zal wetenschappelijk onderzoek doen naar de effecten bij 900 mensen met MS.

Leef! met MS

Het leefstijlprogramma heeft vier pijlers: voeding, bewegen, slaap en ontspanning. Het programma verloopt geheel online en heeft een looptijd van twee jaar. Na een inloop-periode van drie maanden, krijgen de  deelnemers intensieve begeleiding door voedingsdeskundigen en coaches van Voeding Leeft. Daarna volgt een inspiratietraject dat 21 maanden duurt. Deelnemers starten in groepen van 100 tegelijk. Coaching vindt plaats in kleine subgroepen en via een besloten platform, waar de deelnemers bovendien ervaringen kunnen uitwisselen en blogs, podcasts, animaties en recepten vinden.

Wetenschappelijk bewijs

Het onderzoek van het MS Centrum Amsterdam naar het leeftstijlprogramma bestaat uit online vragenlijsten om onder andere de kwaliteit van leven, mate van vermoeidheid, werkproductiviteit en het functioneren te meten. Hoofdonderzoeker dr. Brigit de Jong: ‘We onderzoeken de effecten van een leefstijlinterventie op MS. Dit is nog niet eerder zo uitgebreid wetenschappelijk onderzocht.'

Complete persbericht

Gepubliceerd op: 26-03-2021