Hersenactiviteit voorspelt cognitieve achteruitgang na 5 jaar bij MS
Shanna Kulik heeft tijdens haar promotieonderzoek de hersenennetwerken van mensen met MS bestudeerd. Ze vond onder andere dat veranderingen in hersennetwerken voorspellend zijn voor cognitieve achteruitgang na 5 jaar. Kulik promoveert op 8 mei aan Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Kulik heeft het hersennetwerk op twee verschillende manieren bestudeerd. De eerste methode is het functionele netwerk, wat de hoeveelheid informatie die wordt uitgewisseld tussen de hersengebieden meet. Het functionele netwerk bestudeerde ze door het meten van hersenactiviteit met een MEG-apparaat (magneto encephalografie). De tweede manier is het structurele netwerk, wat de kwaliteit van de verbindingen tussen de gebieden meet. Dit bestudeerde ze met MRI (magnetic resonance imaging). Tijdens het analyseren van de resultaten werd duidelijk dat bij mensen met MS er voornamelijk plaatselijke veranderingen optreden in het structurele netwerk als gevolg van de schade die ontstaat bij deze aandoening. In het functionele netwerk zijn de veranderingen voornamelijk in het hele netwerk te zien. Ook vond ze dat bepaalde functionele netwerkmaten voorspellend zijn voor cognitieve achteruitgang na 5 jaar.
Bijzonder aan het werk van Kulik is dat ze naast patiënten met MS ook patiënten met hersentumoren heeft onderzocht met vergelijkbare onderzoeksmethoden. Zo is ze meer te weten gekomen over de algemene reactie van de hersenen op neurologische schade en de relatie met cognitieve problemen bij beide patiënten.
Bekijk het proefschrift: https://research.vu.nl/en/publications/brain-networks-in-multiple-sclerosis-and-glioma-the-road-towards-.