Hersenkrimp op MRI-scans meten gaat bij MS minder goed dan bij gezonden

Gepubliceerd op: Mon Aug 24 10:18:00 CEST 2020

Bij multiple sclerose (MS) krimpen de hersenen door beschadigingen die door de ziekte optreden. De hoeveelheid hersenkrimp in een bepaalde periode geeft de mate van achteruitgang aan. Hersenkrimp is daarom belangrijk om te vervolgen in de tijd bij MS, maar het is vooralsnog moeilijk om dit automatisch te doen. Onderzoekers Alexandra de Sitter en Tom Verhoeven hebben samen met collega’s namelijk gevonden dat automatische hersenkrimpmetingen op MRI-scans bij mensen met MS over het algemeen minder betrouwbaar zijn dan bij gezonde mensen. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het blad Journal of Neurology.

Voor deze studie hebben drie getrainde experts op MRI-scans van 32 personen (22 MS, 11 gezonden) plakje voor plakje volledig handmatig drie hersenstructuren (thalamus, nucleus caudatus en putamen) ingetekend in beide hersenhelften. De intekeningen van de drie experts zijn gecombineerd tot één referentiebeeld. De scans zijn ook met vier veelgebruikte automatische softwarepakketten geanalyseerd. De automatische uitkomsten zijn pixel-voor-pixel vergeleken met de handmatig ingetekende referentiebeelden. Hieruit blijkt dat over het algemeen (afhankelijk van de hersenstructuur en van de gebruikte automatische software) de automatische intekening in beelden van mensen met MS minder goed lijkt op het handmatige referentiebeeld dan bij MRI-scans van gezonden.

Samenwerken

Er werd al langer vermoed dat de gebruikelijke software het minder goed doet wanneer je die toepast op beelden van mensen met MS, maar dit was nog niet eerder aangetoond. Een belangrijke rol spelen daarnaast de verschillen tussen MRI-scanners. Met MRI is het hersenvolume te meten, maar de uitkomst van deze meting hangt af van de scanner en de meetinstellingen waarmee de afbeeldingen gemaakt zijn. Om een groot aantal verschillende MRI-scanners mee te kunnen nemen, is er samengewerkt met partners van de MAGNIMS Study Group een internationale groep onderzoekers die MRI gebruik bij MS onderzoeken. De MAGNIMS groep heeft ook geholpen met het intekenen, want één van de drie experts die de intekeningen hebben verzorgd was een neuroloog uit Rome.

Betere software

Deze studie laat zien dat het bij MS moeilijker is om met automatische software te bepalen hoe de hersenkrimp zich ontwikkelt in de tijd en hoe deze samenhangt met andere ziekteprocessen zoals de laesies in de witte stof. Het is juist erg belangrijk dat dit wel goed te meten is, want over het verloop van hersenkrimp in relatie tot laesies is nog erg veel onbekend en onbegrepen. Voor een vervolgstudie is er daarom nieuwe software ontwikkeld die de meting van de volumes van drie hersenstructuren juist bij mensen met MS flink verbetert. De resultaten van dit onderzoek zullen snel volgen.

Origineel artikel
Reduced accuracy of MRI deep grey matter segmentation in multiple sclerosis: an evaluation of four automated methods against manual reference segmentations in a multi-center cohort. Alexandra de Sitter et al. Journal of Neurology, 2020

Gepubliceerd op: Mon Aug 24 10:18:00 CEST 2020