Het perfecte terrasje

Gepubliceerd op: Mon Nov 23 09:00:00 CET 2020

Uit een poll onder medewerkers op de poli, blijkt dat hospitality bij velen hoog in het vaandel staat. Toch is het niet altijd makkelijk om gastvrij te werken. Zeker niet wanneer door bijvoorbeeld drukte of zoiets als de covidmaatregelen, bezoekers ongeduldig, onbeschoft of zelfs agressief worden. Tussen nu en eind 2021 worden mede daarom, op initiatief van de polikliniek, circa 500 doktersassistenten en medisch administratief medewerkers op de poli (opnieuw) getraind in hospitality. Yvette Bomert, Stephanie van Item en Inez Brouwer vinden dat een patiënt zich moet voelen als op een perfect geregeld terrasje.

Alsof hij op het perfecte terrasje zit: alles loopt soepel, het eten is goed, hij hoeft niet te lang te wachten op zijn bestelling en de serveerster is vriendelijk en heeft alles in de gaten. Zo moet een patiënt zich voelen als hij de poli van het Amsterdam UMC bezoekt, aldus de conclusie van de werkgroep die zich over het onderwerp boog. Een mooi streven. Maar hoe doe je dat ook al weer? De training Hospitality biedt handvatten.

Basisafspraken


Trainer Stephanie van Item: “De training bestaat uit drie verplichte modules: A, de basis, B, sociale veiligheid en C, persoonlijk leiderschap. Daarnaast zijn er facultatieve trainingen, gastvrij e-mails schrijven, teamtrainingen als DISC-persoons typeringen en intervisie. We hebben nu de pilottrainingen gehad en inmiddels zijn er zes nieuwe groepen aan de slag.” In de training wordt veel aandacht besteed aan de gedragsregels en kernwaarden van de poliklinieken. Aan bod komen onder andere: do’s en don’ts bij de ontvangst, tijdens het wachten of bij vragen van patiënten. Maar ook zaken als aansluiten van de communicatie bij de patiënt, hulpvaardigheid en borging van privacy.

“Het mooie van deze gedragsregels en kernwaarden is”, zegt Stephanie, “dat als iedereen ze kent en zich eraan committeert, dat mensen elkaar ook kunnen aanspreken als ze zich er niet aan houden.”

Hospitality-training zet de puntjes op de i in gastvrij werken


Oefenen met acteur

Ook sociale veiligheid is een belangrijk onderwerp. Stephanie: “Wij horen van medewerkers dat mensen nu bijvoorbeeld een veel korter lontje hebben. Daar besteden we extra aandacht aan door onder andere te oefenen met een acteur. Hoe spreek je bijvoorbeeld iemand aan die te dichtbij komt of hoe ga je om met een zwaar geïrriteerde patiënt of collega?”

Praktijkgericht en verbindend
De training is zeer praktijkgericht. Zo brengen deelnemers een eigen casus in en is er een praktijkopdracht waarbij de cursisten eigen ideeën voor meer gastvrijheid op hun afdeling moeten bespreken met hun leidinggevenden. Daarnaast is er veel ruimte voor onderling overleg, discussies en het uitwisselen van ervaringen. Hoewel de training volledig digitaal gegeven wordt, is er veel verbinding. Stephanie: “Ik zorg als trainer dat ik iedereen zie op het scherm en probeer iedereen te betrekken door ze bijvoorbeeld allemaal aan de beurt te laten komen. Tijdens de pilot merkte ik dat de verbinding binnen een kwartier eigenlijk vergelijkbaar was met die in een lokaal.”

50 verschillende ziekenhuisjes


Niet alleen omgaan met lastige situaties, ook het voorkomen ervan is een aandachtspunt. En dat zit hem volgens Yvette Bomert, verantwoordelijk voor het opleiding- en ontwikkelingsplan op de polikliniek, soms in kleine dingen: “Neem Covid-19. Door alle maatregelen moeten bezoekers van de poli soms iets langer wachten. Afgelopen zomer was dat bovendien soms buiten in de hete zon bij de covidscreening bij de ingang van het ziekenhuis. Dat roept mogelijk ergernis op. Iets simpels als bekertjes water uitdelen, doet dan wonderen. Maar daar moet je wel opkomen.”

Dat dergelijke attenties de gastvrijheid en positieve patiëntervaring vergroten en dat het gedrag van medewerkers het imago van de organisatie mede bepalen, dat besef moet door de training ontstaan. “De stip op de horizon”, zegt Yvette, “is een uniforme manier van gastvrij werken voor alle poli-medewerkers op beide locaties. Nu bestaat daar nog diversiteit in. Er zijn zo’n 50 poliklinieken, maar je wilt niet 50 verschillende ziekenhuisjes hebben. Als patiënt kom je in het Amsterdam UMC.”

Inez Brouwer, doktersassistent kinderpoli locatie AMC, deed mee aan de pilot van de online Hospitality-training:

‘Ik weet dat sommige collega’s zich afvragen: “Waarom moet dit nu? We hebben het al zo druk en dan moeten we ook nog naar een training?”. Maar het kan juist in deze tijden heel nuttig zijn. Door Covid-19 lopen sommigen nu tegen andere situaties aan. Bezoekers die kwaad en agressief worden of bang en teleurgesteld zijn, omdat ze niet mee naar binnen mogen, bijvoorbeeld. Dan is het fijn als je daarover in zo’n training even kunt sparren.
Daarbij, het is sowieso nuttig om af en toe een en ander te ‘verversen’ en te bespreken waar je tegenaan loopt. Bij ons op de kinderafdeling heb je bijvoorbeeld te maken met bezorgde ouders, die ongerust zijn of in paniek. Dat vraagt om andere vaardigheden dan wanneer je als bewaker werkt. Maar uit zo’n training kun je, mits je actief meedoet, heel veel halen dat je kunt gebruiken in je eigen praktijk.
Dat de training nu volledig online gegeven wordt, is prima. De eerste sessie via Zoom was natuurlijk heel erg wennen, maar vanaf de tweede keer merk je het niet eens meer dat je niet echt bij elkaar zit. Bovendien is de groep klein en het is heel leuk dat je zowel mensen van zowel VUmc als AMC bij elkaar hebt.”


Lees het artikel en alles over nieuwe manieren van onderwijs en leren in een veranderde wereld in het nieuwe
VUmc Academie magazine "Uit je comfortzone"

Gepubliceerd op: Mon Nov 23 09:00:00 CET 2020