Het verdwijnen van myeline bij MS voorkomen

Gepubliceerd op: Mon Mar 04 10:08:00 CET 2024

Het voorkomen van het verdwijnen van myeline bij MS houdt onderzoekers al tientallen jaren bezig. Bij klassieke laesies in de hersenen van mensen met MS zie je ontstekingen in de witte stof waarbij myeline om de zenuwuitlopers verdwijnt, dit wordt demyelinisatie genoemd. De groep van Antonio Luchicchi doet onderzoek naar de ziekteprocessen die demyelinisatie veroorzaken. Ze lijken daarin weer een stapje genomen te hebben. De resultaten zijn gepubliceerd in het blad Annals of Clinical and Translational Neurology.

Het is onbekend hoe demyelinisatie precies gaat en wat de oorzaak is. Als dit bekend is, kunnen er specifiek behandelingen ontwikkeld worden die demyelinisatie voorkomen. In eerder onderzoek van het team van Antonio Luchicchi vonden ze een aantal subtiele veranderingen aan het myeline, de zogenaamde myeline blaren, die het begin kunnen zijn van de schadelijke ontstekingen in de hersenen. De theorie is dat deze myeline blaren op plaatsen zitten waar laesies ontstaan. Daarom is hier meer onderzoek naar gedaan.

In de huidige studie toont zijn team aan dat in de normaal uitziende witte stof (NAWM) van mensen met MS, microscopische gebieden met lichte demyelinisatie zonder ontstekingsreactie zitten. Ze noemen deze gebieden: diffuus abnormale witte stof (mDAWM). In deze gebieden zijn meer myeline blaren zichtbaar. Het lijkt erop dat de mDAWM een voorstadium is van een witte stof laesie. In een vervolgstudie wordt gebruikt gemaakt van een kweekmodel waarbij in menselijke hersenplakjes demyelinisatie wordt geïnitieerd. Zo wordt het ontstaan van laesies nagebootst.

Origineel artikel
Micro-diffusely abnormal white matter: an early MS lesion phase with intensified myelin blistering
Antonio Luchicchi et al.
Annals of Clinical and Translational Neurology 2024, 29 febr

Deze studie is gefinancierd door Nationaal MS Fonds, AMMODO KNAW award en Stichting MS Research, National MS society, Progressive MS alliance award, MoveS en Stichting Leef

Gepubliceerd op: Mon Mar 04 10:08:00 CET 2024