Hormoontherapie transgender mensen verhoogt mogelijk risico op goedaardige hersentumoren en beroertes

Gepubliceerd op: 17-12-2019

Bij transgender mensen is er sprake van een mismatch tussen het bij de geboorte toegewezen geslacht (man of vrouw) en het ervaren geslacht. Transgender personen worden vaak behandeld met geslachtshormonen om hun lichaam (meer) passend te maken bij het ervaren geslacht. Hoewel hormoonbehandeling een gunstig effect heeft op het welbevinden van transgenders is het mogelijk niet helemaal zonder risico’s.

Nienke Nota onderzocht voor haar proefschrift transgender mensen die hormoontherapie gebruiken een groter risico hebben op het ontwikkelen van goedaardige hersentumoren en beroertes.

Het risico op bepaalde goedaardige hersentumoren (hersenvliestumoren en prolactinomen) is vooral groter bij transvrouwen die langdurig de testosteronremmer cyproteronacetaat gebruiken in vergelijking met controle mannen en vrouwen. Het risico op goedaardige groeihormoon producerende hersentumoren is vergroot bij transmannen die testosterontherapie ontvangen in vergelijking met controle mannen en vrouwen. Als een tumor zich voordoet is het belangrijk te overwegen of aanpassing van hormonale therapie nuttig kan zijn.

Daarnaast vond Nienke dat transvrouwen een groter risico hebben op beroertes dan controle mannen en vrouwen. Het kan zijn dat toediening van hormonen een ander effect heeft op het lichaam dan wanneer het dit zelf produceert. Daarnaast hebben transgender mensen wellicht een hoger risico op beroertes omdat zij meer stress ervaren en  mogelijk een ongezondere leefstijl hebben. Het is goed om hormoontherapie vergezeld te laten gaan van leefstijladviezen en monitoring van bijvoorbeeld bloeddruk om het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden.

Gepubliceerd op: 17-12-2019