"In het vakgebied van de operatieassistent-anesthesiemedewerker is in 15 jaar veel veranderd"

Gepubliceerd op: Wed Jun 23 15:08:00 CEST 2021

Deze week wordt de 1500ste student operatieassistent in het zonnetje gezet. Een leuke aanleiding om aan Nieskje Blanksma, een van de eerste studenten en nu zelf opleider aan de Amstel Academie, te vragen hoe zij terugkijkt op de opleiding en hoe het werk veranderd is de laatste jaren. 

Het OZW Gebouw rook nieuw, maar dat de opleiding dit ook was toen zij startte, dat weet Blanksma pas sinds kort. “Ik heb nooit ervaren dat er met iets nieuws begonnen werd, alles was goed geregeld en het kwam over als een geoliede machine.” Het waren mooie jaren, blikt Blanksma terug. Ze hield er haar beste vriendin aan over.

klassenfoto opleiding operatieassistent. Nieskje Blanksma staat 2e van links.

Na de opleiding in het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum startte haar zwangerschapsverlof, waarna Blanksma in 2010 bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp ging werken. “Vorig jaar ben ik daar gestopt om opleider bij de Amstel Academie te worden. Ik vind het prachtig om weer aan de basis van dit beroep te staan en aankomend operatieassistenten te mogen opleiden.”

Het was pittig om na de opleiding in een ander ziekenhuis aan de slag te gaan, vertelt ze. “Je bent helemaal ingewerkt op een andere OK en in een nieuw ziekenhuis begin je dan weer helemaal opnieuw. Niet alleen omdat je nieuwe collega’s hebt, maar de materialen liggen op een andere plek, de werkinstructies zijn anders. Dat was lastig.” Ook bleek het opdoen van ervaring en routine lastig toen ze parttime ging werken. “Dat had ik achteraf anders gepland.”

Techniek en specialisaties 
In het vakgebied veranderde er in de afgelopen vijftien jaar veel. “Vooral op twee gebieden. Het werk is veel technischer geworden, er wordt met zoveel technieken en technologie gewerkt. Er zijn robots geïntroduceerd en ook de hoeveelheid laparoscopische operaties is enorm toegenomen.” 

Daarnaast ziet Blanksma steeds vaker dat operatieassistenten in dedicated teams voor een specialisme gaan werken. “De kwaliteit van de zorg wordt beter als het team gespecialiseerd is in één vakgebied en hecht met elkaar samenwerkt.” Kies je voor orthopedie, dan is er een groep chirurgen en een vaste schil met medewerkers die volledig zijn ingewerkt op dat specialisme. “Ook de operatieassistenten zijn zeer ervaren in alle operaties, dat vergroot de kwaliteit van het werken. Er is sprake van verrijking en verdieping. Al zijn uiteraard ook operatieassistenten die dit juist minder leuk vinden, omdat er iets minder variatie in het werk zit.” 

Vaardigheidslessen
In de kern is het onderwijs en de opleiding nog hetzelfde, ziet Blanksma. Maar op het gebied van techniek is er veel veranderd. “Er worden veel meer vaardigheidslessen georganiseerd tegenwoordig, dat is wel heel fijn voor de aansluiting met de praktijk. In deze opleiding is theorie onlosmakelijk verbonden met de praktijk, daar leer je het vak. Het is prettig om in een veilige omgeving vaardigheden te oefenen zonder dat er een patiënt bij betrokken is.”

Blanksma adviseert nieuwe studenten om zich te blijven ontwikkelen en vooral ook uit te kijken naar nieuwe technieken in het vakgebied. “Dat kan bijscholing zijn, maar blijf ook vooral kijken naar wat andere ziekenhuizen doen in jouw vakgebied.” De OK is soms een wat gesloten afdeling binnen het ziekenhuis, vindt Blanksma. “De specialisten en collega’s waar je mee werkt brengen je op ideeën, maar het is ook gezond om de ontwikkelingen buiten jouw ziekenhuis te blijven volgen.”

Gepubliceerd op: Wed Jun 23 15:08:00 CEST 2021