Inspirerend BKO-traject voor hoogleraren

Gepubliceerd op: Mon Dec 03 11:26:00 CET 2018

Nieuw bij Amsterdam UMC, locatie VUmc

Amsterdam UMC is gestart met een intensief en speciaal op maat ontworpen programma voor (aanstaande) hoogleraren waarmee zij de Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) kunnen behalen. Begin november had een groep van 12 de primeur.

Tijdens dit intensieve tweedaagse programma met overnachting werden onderwijservaringen uitgewisseld en gekoppeld aan inzichten van onderzoek naar onderwijs. Alle deelnemers verzorgden een minicollege over een onderwijskundig onderwerp en kregen vervolgens feedback van de groep. Deelnemers werkten samen aan het verder ontwikkelen van hun BKO competenties en het opbouwen van hun portfolio, ondersteund door de opleiders van het programma. Het geven van goed onderwijs is belangrijk. De BKO is landelijk erkend door de universiteiten en UMC’s en bevordert en borgt een didactisch basisniveau bij docenten. Ook voor docenten op het hoogste niveau (UHD, hoogleraar) is deze kwalificatie van belang, vanwege de voorbeeldfunctie die zij bekleden.

De BKO kan bij Amsterdam UMC, locatie VUmc worden verworven na het succesvol doorlopen van een leergang (regulier traject voor startende docenten) of door het aantonen van eerder verworven competenties (individueel traject voor ervaren docenten). Om hoogleraren (in benoeming) de kans te bieden op een aantrekkelijke en efficiënte manier de BKO te behalen is specifiek voor deze doelgroep nu een BKO-programma op maat ontwikkeld. Hiermee worden competenties niet alleen aangetoond, maar ook verder ontwikkeld en onderling versterkt.

Wat vinden cursisten van het programma?

Velja Mijatovic, gynaecoloog Amsterdam UMC, locatie VUmc:

“Het hoogtepunt was wat mij betreft het interactieve college en de sessie over de beoordeling en begeleiding van promovendi. Men kon eigen casuïstiek inbrengen en ervaringen met elkaar delen. Ook was er tijd om aan het BKO portfolio te werken onder begeleiding van de tutoren. Ik kan deze cursus van harte aanbevelen.”

Petra Elders, coördinator en senior onderzoeker van het Academisch Huisartsen Netwerk:

“Het ingangsgesprek was ronduit inspirerend. Hoewel het veel gedoe was en er nog steeds veel bureaucratische aspecten aan vastzitten, heb ik meer gehaald dan gebracht en dat was heel erg fijn. Ik heb geleerd dat onderwijs geven een vak apart is.”

André Vis, uroloog Amsterdam UMC, locatie VUmc:

“De training ‘BKO intensive’ doet zijn naam eer aan: het is echt een intensieve training. Vooraf moet je je voorbereiden; inlezen, een presentatie maken. De cursus zelf bestaat uit twee mooie lange dagen. En dan ben je er nog niet. Achteraf werk je je portfolio bij en lever je je lesmateriaal in op een daartoe bestemde website. ”

Marjolein Speelman, BKO-coördinator VUmc School of Medical Sciences:

“Met deze BKO intensive voor hoogleraren beogen we een meer betekenisvol en goed haalbaar kwalificatietraject aan te bieden, en hiermee onze onderwijscultuur verder te verstevigen.”

Liesbeth Neeskens, trainer BKO intensive voor hoogleraren, Learn! Academy, VU:

“De eerste 2-daagse is heel goed verlopen. Het programma voldeed aan de verwachtingen. Voor iedereen waren het twee lange en intensieve dagen. Door het interactieve karakter van de scholing gingen de dagen toch snel om. Deelnemers waren gemotiveerd en namen actief deel aan de opdrachten, oefeningen, discussies en aan het vullen van hun portfolio. De scholing is heel positief geëvalueerd.”

Dit tweedaagse BKO-programma is bedoeld voor hoogleraren (in benoeming) die een onderwijstaak hebben bij Amsterdam UMC, locatie VUmc en nog niet in het bezit zijn van een BKO.

Wil je meer weten over dit traject?
Neem contact op met Marjolein Speelman of Maike Malda
(BKO-coördinatoren VUmc School of Medical Sciences)
Mail: docentprofessionalisering@vumc.nl

Gepubliceerd op: Mon Dec 03 11:26:00 CET 2018