Instagram takeover radiotherapie
Iedere maand kun je via Instagram één dag lang virtueel meelopen met onze zorgverleners. Via onze stories geven wij jou een uniek kijkje achter de schermen bij onze afdelingen. Vandaag neemt de afdeling radiotherapie onze Instagram over voor een exclusieve sneakpeak van de afdeling.
Vandaag 8 november, is de 'Dag van de Stralende Beroepen'. Dé dag om stil te staan bij het belang van medische beeldvorming en radiotherapie voor de gezondheidszorg. Medische beeldvorming is een verzamelnaam voor allerlei manieren om beelden te maken van het inwendige mens, door middel van bijvoorbeeld een röntgenfoto, CT-scan of een MRI-scan.
Op 8 november 1895 ontdekte Wilhelm Conrad Röntgen in zijn laboratorium de 'X-stralen', die later naar hem genoemd werden (röntgenstraling). De medische wereld zou er zonder zijn ontdekking heel anders uitzien want röntgenstraling is inmiddels een belangrijke manier om kanker te behandelen. Iris en Isabel, beide Radiotherapeutisch Laborant, vertellen ons vandaag meer over deze behandelmethode.
Bestraling bij kanker
Bestraling is een van de drie belangrijkste manieren om kanker te behandelen. Op onze afdeling radiotherapie komen kankerpatiënten om met deze röntgenstraling bestraald te worden. Dit is een gevarieerde patiëntengroep omdat kanker in alle soorten en maten voorkomt. "Gelukkig is veel op genezing gericht maar soms zien we helaas ook ernstigere vormen waarbij we alleen nog bestralen om bijvoorbeeld pijn te verlichten"." Aldus Isabel.
Teamwork
Iris; "Als de patiënt op de afdeling komt krijgt hij eerst een CT scan en eventueel een masker. Dit wordt allemaal gedaan door onze laboranten. Daarna wordt op de CT-scan het bestralingsplan gemaakt door laboranten, artsen en fysici. Als dit af is komt de patiënt voor een bepaalde periode elke dag bij ons voor de bestraling. De eerste keer wordt alles op de afdeling uitgelegd door onze dames aan de balie en door de laboranten op het toestel. De laboranten voeren vervolgens de bestraling uit. De arts blijft op de hoogte tijdens de bestralingen door wekelijks met de patiënt te praten hoe het gaat. Als er een bestralingstoestel stuk gaat staan onze versnellertechnici altijd meteen paraat om dit zo snel mogelijk op te lossen. De patiënten moeten immers gewoon elke dag bestraald worden en kunnen niet 'zomaar' even een paar dagen wachten.
Verder hebben we een heel team aan roosteraars die de patiënten en personeelsplanningen maken, elke dag weer een puzzel. Onze teamleiders staan altijd voor ons klaar op de werkvloer en we hebben natuurlijk nog een administratie."
Van alle markten thuis
Isabel: "Het werk van een radiotherapeutisch laborant is erg afwisselend en dat maakt het zo leuk. We hebben veel patiëntencontact tijdens de bestralingen en voorafgaand aan de CT-scan maar we maken ook samen met de radiotherapeuten en fysici de bestralingsplannen. Het is dus een leuke combinatie tussen techniek en patiëntencontact. Ook de bestralingen verschillen erg. We hebben verschillende apparatuur voor uitwendige bestralingen en doen ook inwendige bestraling. Wat het voor mij persoonlijk een prachtig beroep maakt is dat je merkt dat je soms patiënten echt door een vervelende tijd kan helpen. Veel patiënten zien erg tegen de bestralingen elke dag op en het is fijn om dan te horen dat je het voor deze patiënten echt een beetje dragelijker hebt kunnen maken."
Meelopen via Instagram
Heb jij een vraag voor Iris en Isabel? Of wil je meer weten over de afdeling radiotherapie? Via de speciale chatfunctie op Instagramkun je ze vandaag een berichtje sturen!
Wil jij ook op bij de afdeling radiotherapie werken? Bekijk hier onze vacatures.