"Is dat de plek waar het wattenstaafje het neusvocht opneemt?"

Gepubliceerd op: Fri Dec 18 14:15:00 CET 2020

Een van de 200 studiekiezers wil graag weten hoe het zit met het testen tijdens de allereerste online proefstudeerdag van de geneeskundeopleiding aan de Faculteit der Geneeskunde VU. Een interactief college, live polls en een Q&A staan op het programma. Het thema: de anatomie van de luchtwegen.

Virtuele tour
Masterstudent geneeskunde Vy Lan Bui, in de wachttijd voor haar coschappen en werkzaam als studievoorlichter, heet iedereen even voor vier uur welkom in de Zoomsessie. Ze start een video waarin de proefstudeerders kennismaken met Danae Kingma van studievereniging MFVU. Danae geeft een virtuele rondleiding langs hotspots van de campus, zoals de Food Corner (“héle goede koffie”), collegezalen en de medische bibliotheek.

College over hoesten en patiëntcasus
Vanuit collegezaal FG1 volgt een interactief college en studiegroepsessie met Alexander Bijnsdorp. Hij is arts en docent Anatomie. Het onderwerp is ‘Hoesten: waar komt het vandaan?’.

Na Alexanders lezing over de anatomie van de luchtwegen, is het tijd voor een casus: een 50-jarige vrouw heeft sinds 6 dagen een vervelende hoest. Ze voelt zich ziek en zweet bij enige inspanning. Wat is er aan de hand? Via klinisch redeneren en een slide met beeldvormend onderzoek wordt de diagnose gesteld: de patiënte lijdt aan tbc. Alexander sluit af met een quiz die drie winnaars oplevert.

Breakout rooms en Q&A
De studiekiezers eindigen hun proefstudeerdag in kleine groepjes. In een breakout room ontmoeten ze 1 van de 15 studentvoorlichters. Zo krijgen ze veel informatie, insidertips en – in een Q&A – antwoord op al hun vragen.

“Goed beeld gekregen”
Na afloop zijn er complimenten. “Deze bijeenkomst was net zo informatief als een fysieke proefstudeerdag” laat iemand weten. “Ik heb een goed beeld gekregen van geneeskunde studeren aan de VU.”

Gepubliceerd op: Fri Dec 18 14:15:00 CET 2020