Jong onderzoekstalent komt naar Amsterdam

Gepubliceerd op: 14-04-2022

Dankzij subsidies van het Europese MS onderzoek comité (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis – ECTRIMS) kunnen talentvolle MS-onderzoekers onderzoek doen in Amsterdam. Maar liefst drie onderzoekers komen naar de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen van Amsterdam UMC voor één of twee jaar.

ECTRIMS Postdoctoral Research Training

Tom Fuchs uit Buffalo (NY, USA) zal vanaf november 2022 twee jaar onderzoek doen om de overgang van RRMS naar progressieve MS beter te begrijpen en voorspellen. Hij zal data uit Buffalo en Amsterdam vergelijken en richt zich vooral op de meerwaarde van het meenemen van achteruitgang op cognitief functioneren en afbraak van zenuwweefsel (atrofie).

 ECTRIMS-MAGNIMS Fellowship

Elisa Colato uit Verona (Italië) komt vanaf oktober 2022 een jaar onderzoek doen in Amsterdam. Zij gaat samen met onderzoekers uit andere Europese centra kijken of met heel veel klinische en MRI data individuele subgroepen (fenotypes) kunnen worden bepaald bij mensen met MS. Deze subgroepen zullen worden bepaald met artificial intelligence technieken op basis van patronen van cognitieve stoornissen en hersenschade op MRI.

 McDonald Fellowship

Een paar maanden geleden was een MSIF-ECTRIMS McDonald Fellowship al uitgereikt aan de Braziliaanse Carolina de Medeiros Rimkus. Zij is sinds 1 april 2022 in Amsterdam en zal de komende twee jaar MRI-data uit Sao Paulo en Amsterdam met elkaar vergelijken. Zij onderzoekt of MRI-scans gebruikt kunnen worden om de ziekteprocessen te vinden die cognitieve stoornissen en vermoeidheid veroorzaken en hoe die van elkaar verschillen.

Het McDonald Fellowship wordt uitgereikt aan onderzoekers uit lage- en middeninkomenslanden om hen de kans te geven om in het buitenland nieuwe technieken te leren om die vervolgens terug te brengen naar hun eigen land.

Gepubliceerd op: 14-04-2022