Jonge mensen vaker meer ziekteactiviteit na stoppen medicatie

Gepubliceerd op: Sat May 20 11:12:00 CEST 2023

In een studie met gegevens van mensen met MS is gekeken naar hoe de ziekte verliep bij mensen die gestopt waren met medicatie. Het bleek dat de kans op ziekteactiviteit lager was bij 55-plussers ten op zichtte van mensen jonger dan 55 jaar. Dit toont aan dat er zorgvuldig gekeken moet worden of stoppen met medicatie een mogelijkheid is of niet. Dit dient altijd in goed overleg met de arts te gebeuren, zodat een eventuele terugval goed gecontroleerd wordt en de medicatie, indien nodig, hervat kan worden. Resultaten staan in het blad Multiple Sclerosis Related Disorders.

Promovendus Eline Coerver onderzoekt, onder leiding van Eva Strijbis, of het mogelijk is om ziekte onderdrukkende medicijnen veilig te stoppen bij mensen met MS die minimaal 5 jaar geen ontstekingsactiviteit hebben onder eerstelijns-medicatie. Dit is de DOT-MS studie. In afwachting van de resultaten van de DOT-MS studie, hebben de DOT-MS wetenschappers onderzoek gedaan met bestaande gegevens van mensen met MS in Amsterdam UMC en het Rijstate ziekenhuis in Arnhem. De database omvatte gegevens van mensen die in het verleden gestopt waren met eerstelijnsmedicatie. Het doel van de studie was bepalen hoe vaak na het stoppen met medicatie weer ziekteactiviteit optrad.

In deze studie, gebaseerd op gegevens uit het verleden, vonden de onderzoekers dat er inderdaad een kans is dat er weer ontstekingsactiviteit optreedt na het stoppen van de medicatie. Deze kans is lager bij 55-plussers ten opzichte van mensen jonger dan 55 jaar. In afwachting van de definitieve resultaten van de DOT-MS studie toont dit aan dat er zorgvuldig gekeken moet worden of stoppen met medicatie een mogelijkheid is of niet. Dit dient altijd in goed overleg met de arts te gebeuren, zodat een eventuele terugval goed gecontroleerd wordt en de medicatie, indien nodig, hervat kan worden.

Origneel artikel
Discontinuation of first-line disease-modifying therapy in relapse onset multiple sclerosis
Elne Coerver et al.
Mult Scler Relat Disord. 2023 Apr 3;74:104706.

Gepubliceerd op: Sat May 20 11:12:00 CEST 2023