Leefstijlprogramma vermindert impact MS op dagelijks leven
Multiple sclerose (MS) kan leiden tot fysieke, psychologische en cognitieve stoornissen, die grote gevolgen hebben op het leven van mensen met MS en hun omgeving. Vanuit mensen met MS, zorgverleners en onderzoekers is er een groeiende vraag naar de effecten van diëten en andere leefstijlaanpassingen op MS. Onlangs verschenen de resultaten van een studie naar het effect van het leefstijlprogramma ‘Leef! met MS’ bij 579 deelnemers. De bevindingen laten zien dat deelname aan het leefstijlprogramma geassocieerd is met een verminderde impact van MS op het dagelijks functioneren.

Binnen het leefstijlprogramma 'Leef! met MS'# kwamen onder andere onbewerkte voeding, beweging, ontspanning en slaap aan bod. Deelnemers volgden digitale sessies in groepsverband met als doel hun leefstijl duurzaam te veranderen. In de pijler voeding kregen de deelnemers recepten aangeboden die gebaseerd zijn op het Mediterrane voedingspatroon, extra kennis waarom dit gezond is en tips hoe het klaar te maken. Het Mediterrane voedingspatroon bevat veel onbewerkte ingrediënten, zoals groente, fruit, zeevruchten en noten. Om te onderzoeken of het leefstijlprogramma impact heeft op het dagelijks leven van mensen met MS startte neuroloog Brigit de Jong de LIMS-studie. De deelnemers werden vanaf drie maanden voor de start van ‘Leef! met MS’ tot 2 jaar na de start van het programma gevolgd. In deze eerste wetenschappelijke publicatie worden de resultaten tot drie maanden na de intensieve periode van het programma beschreven. De deelnemers vulden regelmatig online vragenlijsten in over kwaliteit van leven, vermoeidheid, werkproductiviteit, functioneren en hun gewicht.
Resultaten bemoedigend
Er deden 579 mensen met MS mee aan het onderzoek (gemiddelde leeftijd was 46 jaar en 85% was vrouw, 71% had relapsing-remitting MS). De impact van MS op het fysiek functioneren bleef stabiel tijdens de aanloopperiode van drie maanden. Direct na het leefstijlprogramma werd een significante verbetering gemeten ten opzichte van voor de start van het programma, deze verandering was ook nog drie maanden later aanwezig. De impact van MS op het mentaal functioneren verbeterde tijdens alle gemeten periodes. Al tijdens de aanloopperiode was er een lichte verbetering, maar de grootste verbetering werd gezien direct na het programma en dit verbeterde nog licht drie maanden later.
Specifieke verbeteringen
Het onderzoek toonde aan dat deelnemers die het leefstijlprogramma volgden:
- * minder impact ervaarden van MS op hun dagelijks functioneren;
- * minder MS-gerelateerde symptomen hadden, zoals angst- en stemmingsklachten, vermoeidheid en cognitieve klachten;
- * een verbeterde algemene gezondheid hadden, zoals gezonder gewicht;
- * positieve veranderingen lieten zien in mentale kwaliteit van leven, stress en slaapkwaliteit.
Het effect was het grootst bij deelnemers met een hogere therapietrouw, lager opleidingsniveau en met obesitas.
Effect van het leefstijlprogramma?
Op korte termijn worden ook de resultaten tot 2 jaar na de start van het leefstijlprogramma onderzocht. Brigit de Jong zegt over de resultaten: "De resultaten zijn positief maar vervolgonderzoek moet uitwijzen of de verbeterde gezondheid van de deelnemers toegeschreven kan worden aan dit specifieke leefstijlprogramma, of aan een algemeen bewuster en gezonder levenspatroon."
Invloed op het ziekteverloop?
De LIMS-studie was een observationele studie. Hierbij wordt alleen gevraagd naar de waarneming van de deelnemer. Brigit de Jong vervolg: "in een nieuwe studie wil ik deelnemers die een Mediterraan voedingspatroon volgen uitgebreider testen, zodat er gemeten kan worden of gezonde voeding effect heeft op de biologische processen die zorgen voor ziekteverschijnselen en -beloop van MS. Om dit goed te onderzoeken is het nodig dat de deelnemers enkele keren naar Amsterdam komen voor uitgebreidere metingen zowel voor-, tijdens als na het doorlopen van dit leefstijlprogramma. Deelnemers krijgen dan verschillende onderzoeken: lichamelijk neurologisch onderzoek, bloedafname, een MRI-scan, cognitietesten, onderzoek van de darmflora (microbioom) en afnemen van vragenlijsten."
Vervolg LIMS-studie steunen?
Helpt u mee om dit onderzoek mogelijk te maken? Doneer!
Originele publicatie
A Multi-domain Lifestyle Intervention in Multiple Sclerosis: a longitudinal observational study
Ilse M. Nauta et al., Journal of Neurology
# Het leefstijlprogramma 'Leef! met MS' van stichting Voeding Leeft is in samenwerking met Nationaal MS Fonds ontwikkeld.
De LIMS-studie werd financieel mogelijk gemaakt door Nationaal MS Fonds.