Leersprint op de werkvloer

Gepubliceerd op: Fri Oct 02 16:44:00 CEST 2020

Wie de praktijk als leerschool gebruikt en samenwerkt met anderen, leert efficiënter en sneller. Dat is de gedachte achter de Leer- en Ontwikkelsprint, ontworpen door Ingena Visser, onderwijskundig adviseur en ontwerper bij Amsterdam UMC, locatie VUmc, die vindt dat we een te klassiek beeld van opleiden hanteren. Volgens Ingena is dit precies wat we nodig hebben in crisistijd.

“Opleiden gebeurt vaak klassikaal met veel kennisoverdracht. Onderzoek toont echter aan dat we maar weinig onthouden van theorielessen.” In de Leer- & Ontwikkelsprint – geschikt voor stagiaires en zorgprofessionals - wordt de werkvloer gebruikt als leerschool. Met als doel een verandering in werkgedrag te realiseren. Denk aan het implementeren van een nieuwe procedure op de afdeling of het verminderen van incidenten. “Met deze lesmethode kun je gemakkelijk een werksituatie ombuigen tot leersituatie.

Leeruitdaging in stappen
Deelnemers doorlopen een aantal stappen. Ze krijgen een leeruitdaging voorgeschoteld die ze met collega’s behandelen. Ze delen hun ervaringen, gaan na waarom ze dingen doen zoals ze die altijd doen. Ze leren samen én van elkaar en passen vervolgens hun werkgedrag aan. Do, Reflect & Share. Dat klinkt misschien simpel, maar we reflecteren te weinig. Terwijl het zo bijzonder effectief is. Dat blijkt uit de positieve reacties van sprints die we bij spoedeisende hulpafdelingen en GGZ-instellingen hebben gehouden.”

Tutor en app
Tijdens een sprint krijgen deelnemers begeleiding van een speciaal opgeleide tutor. Die beschikt over de juiste interventietechnieken en daagt uit tot reflecteren wanneer dat niet vanzelf gaat. De Leer- & Ontwikkelsprint werkt met een app waarin deelnemers hun leerdoelen bijhouden en ervaringen met elkaar delen. “Ideaal in deze tijden van werken op afstand. In de app kun je korte berichten met elkaar delen. Geen ellenlange verslagen dus, maar in een sprint naar een goed eindresultaat. En snel resultaat is in crisistijd precies wat we nodig hebben.”

Lees de septemberuitgave van het magazine IO, voor opleiders in de zorg. Over opleiden in tijden van crisis. Of vraag een gratis abonnement aan. Stuur je naam en postadres naar io@vumc.nl

Gepubliceerd op: Fri Oct 02 16:44:00 CEST 2020