Levertumorcellen te lijf met verhitting

Gepubliceerd op: Thu May 18 16:15:00 CEST 2017

De laatste jaren heeft de zogenaamde 'thermale ablatie'-techniek een belangrijke plaats gekregen in de behandeling van levertumoren die niet te opereren zijn. Thermale ablatie houdt in dat tumorcellen 'weggebrand' worden. Radioloog Aukje van Tilborg deed onderzoek naar de langetermijnresultaten van deze techniek. "Een belangrijk voordeel van thermale ablatie is dat het minder belastend is voor de patiënt en duidelijk minder kans geeft op complicaties", aldus Van Tilborg. Daarnaast heeft haar onderzoek bijgedragen aan het verbeteren van de techniek en de beeldsturing. Aukje van Tilborg promoveert 18 mei bij VUmc.

Thermale ablatie
De meest gebruikte ablatietechnieken zijn 'radiofrequente ablatie' (RFA) en 'microwave ablatie' (MWA). RFA wordt toegepast bij kleine tumoren (tot ongeveer 3 centimeter doorsnede). De interventieradioloog brengt bij deze technieken een naald, door de huid heen, in de tumor. Van Tilborg heeft deze methode verbeterd voor grotere tumoren. Met een zogenoemd 'bipolair systeem', bestaande uit twee naalden, kunnen deze tumoren makkelijker weggebrand worden. Beeldvormende technieken (echografie of een CT-scan) zorgen ervoor dat de naald op de juiste plaats terecht komt. Door bij CT-scans een contrastmiddel te gebruiken, heeft Van Tilborg ervoor gezorgd dat de tumoren beter zichtbaar zijn. De naald is aangesloten op een generator die de cellen laat trillen. Door de trilling ontstaat warmte die de tumorcellen verbrandt. "Deze behandeling is minimaal invasief en de overlevingswinst voor de patiënt is vergelijkbaar met een chirurgische behandeling", licht Van Tilborg toe.

Ablatie vs. chirurgie
Bij de behandeling van levertumoren was, tot voor kort, de enige kans op volledige genezing het wegsnijden van de tumor. Als dit niet mogelijk was dan kreeg een patiënt enkel levensverlengende chemotherapie. De onderzoeksgroep waaraan Van Tilborg deelneemt, gaat de ablatietechniek verder onderzoeken. Binnenkort start de 'COLLISION trial' waarin de onderzoeksgroep kijkt of ablatie even goed werkt als, of mogelijk zelfs beter dan, chirurgie voor de behandeling van kleine uitzaaiingen in de lever. Van Tilborg: "Als ablatie niet ondergeschikt blijkt aan chirurgie zullen patiënten in de toekomst een behandeling krijgen die minder belastend, veiliger en goedkoper is."

Promovendus: A.A.J.M. van Tilborg
Titel proefschift: Thermal ablation of liver tumors validation and implementation in clinical practice
Promotor: prof.dr. C. van Kuijk
Copromotoren: dr. M.R. Meijerink, dr. M.P. van den Tol

bron: Promotie

Gepubliceerd op: Thu May 18 16:15:00 CEST 2017