Lopen kost meer inspanning bij MS

Gepubliceerd op: Thu Mar 14 14:05:00 CET 2024

Tijdens lopen gebruiken mensen met MS meer energie, terwijl hun totale energievoorraad kleiner is dan bij gezonde leeftijdsgenoten. De inspanning ofwel de ‘relatieve belasting’ van het lopen is bij mensen met MS groter. Arianne Gravesteijn vond in haar studie dat mensen met MS, rond hun grens van merkbaar vermoeiende inspanning bewegen tijdens lopen op een comfortabele snelheid. Met de nieuwe maat ‘relatieve belasting van het lopen’ kan op individueel niveau gekeken worden naar de factoren die het lopen beperken en kan vervolgens gekeken worden naar een gerichte behandeling. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd.

Aan het onderzoek van Arianne hebben 45 mensen met MS meegedaan. Alle deelnemers hebben een maximale inspanningstest gedaan om de totale energievoorraad te meten. Daarnaast hebben de deelnemers een 6-minuten looptest met zuurstofapparatuur gedaan, waarmee het energieverbruik tijdens het lopen is gemeten. Het energieverbruik tijdens het lopen en de totale energievoorraad zijn gebruikt om een maat voor geleverde inspanning van het lopen te berekenen, ofwel de relatieve belasting van het lopen. De gegevens van de mensen met MS zijn vergeleken met de gegevens van gezonde leeftijdsgenoten en lieten zien dat lopen voor mensen met MS zwaarder is.

Onderliggende problemen

De relatieve belasting van het lopen kan een belangrijke rol spelen in het beter begrijpen van loopproblemen die mensen met MS vaak ervaren. Deze nieuwe maat is niet alleen belangrijk voor lopen, maar kan voor meer dagelijkse activiteiten worden ingevoerd. De maat bestaat uit zowel de totale energievoorraad als het energieverbruik tijdens de activiteiten en kan de onderliggende problemen van elkaar onderscheiden. De behandeling kan vervolgens gericht worden op het verbeteren van dit onderliggende probleem.

Vervolg

Dit is de eerste studie bij mensen met MS die kijkt naar de relatieve belasting van het lopen. In vervolgonderzoek wil Arianne de relatieve belasting van verschillenden dagelijkse activiteit meten om de problemen die mensen met MS tijdens hun dagelijks leven ervaren beter te begrijpen en effectievere behandelingen te vinden.

Origineel artikel
Arianne Gravesteijn et al.
Relative aerobic load of walking in people with multiple sclerosis
J Rehabil Med. 2024 Feb 14:56:jrm13352

Onderzoek is deels gefinancierd door de programmasubsidie die het MS Centrum Amsterdam van Stichting MS Research ontvangt.

Gepubliceerd op: Thu Mar 14 14:05:00 CET 2024