Maarten Witte ontvangt MS-fellowship van Stichting MS Research

Gepubliceerd op: Tue Jun 01 14:00:00 CEST 2021

Maarten Witte houdt zich bezig met het ontrafelen van de biologische mechanismen die zorgen voor de beschadiging en het verlies van zenuwcellen bij progressieve MS. Hij ontvangt van Stichting MS Research een fellowship van € 475.000 voor deze onderzoeksrichting voor de komende vier jaar.

Het onderzoek van Maarten richt zich op het identificeren en aanpakken van de ontstekingscellen, schadelijke stoffen en schadelijke mechanismen die zorgen voor de afbraak van zenuwweefsel (neurodegeneratie). Dit onderzoek zal een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een broodnodig medicijn voor mensen met progressieve MS, in de hoop fysieke en cognitieve achteruitgang bij deze mensen te vertragen of zelfs te stoppen.

Ziektemodellen

In zijn onderzoek combineert Maarten het bestuderen van hersenweefsel, hersenvliezen en hersenvloeistof van mensen met progressieve MS met experimenten op hersenplakjes die in het laboratorium in kweek gehouden worden. Ook gebruikt hij een uniek ziektemodel voor progressieve MS. De studies in humaan weefsel en de hersenplakjes zijn erop gericht om de betrokken ontstekingscellen, schadelijke stoffen en andere schadelijke mechanismen te identificeren. Maarten verwacht dat dit onderzoek leidt tot een beter begrip van de neurodegeneratieve processen die progressieve MS veroorzaken. Daarna kan er gekeken worden naar het therapeutisch ingrijpen op deze processen, zodat neurodegeneratie verminderd wordt.

MS-fellowship

Het MS-fellowship van Stichting MS Research is een subsidie voor excellente MS-onderzoekers in Nederland en bedoeld om toptalent in en uit Nederland te behouden voor MS-onderzoek. De subsidie van € 475.000,- voor 4 jaar, biedt een MS-fellow de middelen om een eigen onderzoeksgroep op te richten. Maarten Witte is de negende onderzoeker – en de vijfde van het MS Centrum Amsterdam - die deze bijzondere persoonlijke beurs ontvangt.

Gepubliceerd op: Tue Jun 01 14:00:00 CEST 2021