Master Critical Care: het vak verpleegkundige op een hoger niveau

Gepubliceerd op: Fri Aug 14 09:53:00 CEST 2020

“Het is alsof er een extra dimensie is ontstaan aan het bed”

Een master die wetenschap met de praktijk combineert en het vak van de verpleegkundige naar een hoger niveau tilt.

De eerste twee studenten hebben de master Critical Care onlangs met succes afgerond. Ondanks de coronahectiek in de ziekenhuizen konden Andrea Esmeijer en Laurien Kuipers hun welverdiende diploma vorige maand in ontvangst nemen. In de opleiding leerden ze om net een stap verder te zetten op de IC (locatie VUmc) en tegelijkertijd aan het bed te blijven werken. Dat is uniek.

“Bij andere opleidingen blijf je of werken met patiënten, of duik je de wetenschap in om onderzoek te doen,” legt Andrea Esmeijer uit. “Deze master combineert de wetenschap met de praktijk en tilt het vak van de verpleegkundige daarmee naar een hoger niveau. Je kunt zelf wetenschappelijk aan de slag met de klinische onzekerheden die je aan het bed tegenkomt.”

Andrea Esmeijer en Laurien Kuipers

Andrea hoort bij de eerste lichting studenten die deze masteropleiding is gestart. Hoewel het soms even zoeken was, kreeg ze veel hulp van de begeleiders en verpleegkundigen op haar afdeling. “En alles wat ik leerde tijdens de opleiding gaf me ook weer energie om door te gaan,” vertelt Andrea. “Naast dat het interessant is om te leren hoe je werkt als IC-verpleegkundige, kreeg ik steeds meer inzicht in Evidence Based Practice. En kon ik steeds meer de link leggen met alles wat ik zag in de praktijk. Het is eigenlijk net alsof er een extra dimensie is ontstaan aan het bed, van dingen die ik zie en die ik zou kunnen verbeteren.”

Nieuwsgierigheid als basis

De komst van het coronavirus benadrukte meer dan ooit het belang van IC-verpleegkundigen. “We hebben nu toch wel laten zien dat we echt nodig zijn,” zegt Andrea. “Het is mooi dat mensen nu meer inzicht hebben in het werk dat we doen. Dat je als IC-verpleegkundige stevig in je schoenen moet staan. Daarnaast moet je wel nieuwsgierig zijn. Dat is een mooie basis voor de masteropleiding, omdat je daar de skills krijgt aangereikt om die nieuwsgierigheid te voeden en de zorg te verbeteren.”

De master Critical Care is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam en Amsterdam UMC, Amstel Academie.

Meer informatie over deze masteropleiding vind je hier.

Gepubliceerd op: Fri Aug 14 09:53:00 CEST 2020