Medical Data plus Pizza Meet-ups

Gepubliceerd op: Wed Apr 17 14:42:00 CEST 2019

Kunstmatige intelligentie, machine learning en big data zijn populaire en veelgebruikte begrippen. Maar wat betekenen ze precies en wat zijn de voordelen ervan voor de gezondheidszorg?

Binnen de patiëntenzorg worden dagelijks enorme hoeveelheden gegevens (data) verkregen en opgeslagen. Mits de gegevens op een goede, intelligente en veilige manier worden gebruikt, zou je met die informatie de zorg voor patiënten kunnen verbeteren. Omdat je bijvoorbeeld op basis van kennis uit data kan voorspellen hoe patiënten reageren op bepaalde behandelingen of medicatie.

Er moeten echter nog flinke stappen worden gezet voordat data-toepassingen daadwerkelijk aan het bed van de patiënt beschikbaar zijn. Dat komt door de grote technische, juridische, organisatorische en administratieve uitdagingen die verbonden zijn aan het verwerken van medische gegevens.

Bij Amsterdam UMC, locatie VUmc is intensivist Paul Elbers (ICV) enthousiast over de mogelijkheden van data-analyse voor de zorg. Hij heeft samen met anderen de groep Everything Medical Data Science opgericht die maandelijks Data plus Pizza Meetings organiseert. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen medische professionals en data scientists elkaar ontmoeten. Want voor een goede samenwerking moet je elkaar eerst leren kennen en leren begrijpen. Vervolgens kun je samen nadenken over hoe analyse van data de zorg daadwerkelijk kan verbeteren. Het is een mogelijkheid om te leren, maar ook om feedback te krijgen op ideeën en projecten. En last but not least: er is pizza.

Heb je interesse?

De Data plus Pizza Meetings zijn elke derde dinsdag van de maand bij Amsterdam UMC, locatie VUmc. De volgende bijeenkomst is op dinsdag 21 mei om 17 uur. Ga voor meer informatie naar: https://www.meetup.com/amsterdam-medical-data-science.

Gepubliceerd op: Wed Apr 17 14:42:00 CEST 2019