Meer onderzoek nodig om risico op complicaties tijdens operatie bij obese patiënten te verkleinen

Gepubliceerd op: 06-12-2018

Mensen met overgewicht en obesitas hebben grotere kans op complicaties voor, tijdens en na een operatie onder narcose. Volgens promovenda Chantal Boly van Amsterdam UMC heeft dit te maken met verstoringen in de doorbloeding van weefsels op het niveau van de kleinste bloedvaten: de microcirculatie. “Veel studies richten zich op obesitas in combinatie met suikerziekte, ik onderzocht het effect van obesitas op zichzelf”, aldus Boly, die op 7 december promoveert.

Obesitas is een groeiend probleem in de gezondheidszorg. Niet alleen hebben deze patiënten een verhoogd risico op suikerziekte en hart- en vaatziekten, maar ook op het krijgen van complicaties zoals een hartinfarct wanneer zij een operatie onder narcose ondergaan.

Volgens Boly komt dat omdat de doorbloeding van weefsels op het niveau van de kleinste bloedvaten, de microcirculatie, verstoord is. Die is bij mensen met obesitas al minder goed, en het is bekend dat een operatie onder narcose op zichzelf ook stoornissen in de weefseldoorbloeding kan veroorzaken. In haar proefschrift laat Boly zien dat de doorbloeding van het hart tijdens een operatie verstoord is bij muizen en ratten met een milde vorm van overgewicht. Dit hangt samen met een verstoorde pompfunctie van het hart.

Boly bestudeerde tijdens een grote hartoperatie met de hartlongmachine de gevolgen op de doorbloeding van de microcirculatie onder de tong bij patiënten met ernstig overgewicht. De hartlongmachine verstoort de microcirculatie, maar die verstoring is niet anders dan bij patiënten met een normaal gewicht. Een non-invasieve methode om de cardiac output (een maat voor pompfunctie van het hart) te meten bleek niet geschikt bij mensen met obesitas, wat mogelijk te maken heeft met de rol van gewicht in het model achter deze methode.

Boly stelt vast dat al bij milde vormen van overgewicht in diermodellen de microcirculatie tijdens een operatie onder narcose verstoord is. Dat betekent dat ook te zware patiënten zonder suikerziekte een verhoogd risico op complicaties kunnen hebben wanneer zij een operatie onder narcose ondergaan. De promovenda raadt aan meer onderzoek te doen ten einde het risico op complicaties tijdens een operatie onder narcose bij mensen met overgewicht te verkleinen.

Gepubliceerd op: 06-12-2018