MRI-beelden belangrijk bij onderscheid tussen ziektes Devic en MS
De ziekte van Devic (neuromyelitis optica -NMO) wordt ook wel een zeldzame variant van multiple sclerose (MS) genoemd. Onderzoeker Yaou Liu laat zien dat de ziekte van Devic en MS op MRI-beeld duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Bij devic blijkt het meten van de hoeveelheid afbraak van de grijze stof in het ruggenmerg belangrijk. Onderscheid maken tussen de ziekte van Devic en MS is van belang voor het bepalen van de juiste behandeling. Yaou Liu promoveert op 7 juni aan VUmc.
Liu De ziekte van Devic is - net als MS - een neurologische aandoening. In Nederland is deze ziekte zeldzaam, maar bij Aziatische mensen komt deze aandoening wel vaak voor, terwijl Aziatische mensen minder vaak MS hebben. Om vroegtijdig met de juiste behandeling te starten, is het belangrijk de juiste diagnose te stellen. Ontsteking van de oogzenuw komt zowel voor bij MS als bij de ziekte van Devic. Met het aantonen van specifieke antistoffen in het bloed is er onderscheid te maken tussen de twee aandoeningen, maar dat is niet altijd mogelijk. Daarom heeft Liu op MRI-beelden gezocht naar karakteristieke kenmerken van zowel de ziekte van Devic als van MS.
Afbraak in grijze stof
Het gebruik van MRI-uitkomstmaten, zoals hersenvolume en laesievolume is voor MS goed uitgewerkt. Deze uitkomstmaten worden dan ook gebruikt om het behandeleffect van een therapie te meten. Voor de ziekte van Devic zijn er nog geen MRI-uitkomstmaten vastgesteld. Liu vond verschillen tussen de mate van afbraak van de zenuwcellen in het ruggenmerg van mensen met devic en die met MS. Bij de ziekte van Devic is er meer afbraak van het gebied waar de zenuwcellen liggen (de grijze stof) in het ruggenmerg, dan bij MS. Het meten van deze afbraak zou wellicht een goede MRI-uitkomstmaat voor Devic kunnen zijn. Hiervoor is vervolgonderzoek nodig.
Denkproblemen
Liu deed ook onderzoek naar de verschillen en overeenkomsten die te zien zijn in de hersenen. Hij vond bij MS meer structurele veranderingen dan bij de ziekte van Devic. Bij MS is de buitenste laag van de hersenen (de cortex - waar de zenuwcellen liggen) meer aangedaan. Dit is gecorreleerd met denkproblemen (cognitief functioneren) bij MS. Ook de thalamus, een hersengebied dat belangrijk is voor het denken, is meer aangedaan bij MS.
Promovendus: Y. Liu
Titel proefschrift: When East meets West: Comparative studies between neuromyelitis optica and multiple sclerosis through multimodality MRI
Promotor: prof.dr. F. Barkhof
Copromotoren: dr.ir. H. Vrenken, dr. M.P. Wattjes
bron: Promotie